Loading...

Odmor na Sejšelima-TOP hoteli 2020/21, Cene, Iskustva

Sejšeli se sastoje od 115 ostrva lociranih usred Indijskog okeana, na kojima živi oko 95,000 stanovnika, a službeno pripadaju Africi. Ostrva su prvo bila pod vlašću Francuza, kasnije Britanaca, da bi konačno svoju nezavisnost dobila 1976. godine. Upravo iz ovog razloga, uz kreolski, francuski i engleski su službeni jezici zemlje.

Najveća ostrva su Mahe (na kojem se nalazi i glavni grad Viktorija), La Dig i Praslin. Gotovo svi turisti idu na jedno od ova tri ostrva jer je svako od njih predivno na svoj način, sa svojim specifičnostima i zanimljivostima.

Najveći, ali i jedini međunarodni aerodrom na ostrvu, nalazi se na Maheu, tako da će ovo ostrvo sigurno biti vaša prva destinacija na Sejšelima. Ukoliko ne planirate zadržavanje na Maheu, dok ste već na aerodromu, možete uzeti prevoz ka jednom od druga dva veća ostrva.

Lokalna valuta je sejšelski rupi (SCR), mada lokalci neretko uzimaju i evre. Posebno taksisti. 1 evro = 16 rupija približno. Za Sejšele, za državljane Republike Srbije, nije potrebna viza.

Sejšeli su bezbedna destinacija. Stopa kriminala je niska a krađe su retki slučajevi, pa se možete opustiti i mirno šetati ostrvima. Vodite računa dok plivate ili ronite. Nemojte se mnogo udaljavati od obale jer struje znaju da budu dosta jake a spasioca ima uglavnom malo.

 

Preporuka hotela na Sejšelima:

 

Putnici najradije biraju ove hotele.  Pogledajte ponudu:

 

Kempinski Seychelles Resort Baie Lazare
Kempinski Seychelles Resort Baie Lazare

Sejšeli - Baie Lazare (Insel Mahé)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
DoubleTree by Hilton Seychelles - Allamanda Resort & Spa
DoubleTree by Hilton Seychelles - Allamanda Resort & Spa

Sejšeli - Anse Forbans (Insel Mahé)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
Savoy Seychelles Resort & Spa
Savoy Seychelles Resort & Spa

Sejšeli - Baie Beau Vallon (Insel Mahé)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
AVANI Seychelles Barbarons Resort & Spa
AVANI Seychelles Barbarons Resort & Spa

Sejšeli - Barbarons Bay - Grand Anse (Insel Mahé)
Cena po osobi
Coral Strand
Coral Strand

Sejšeli - Baie Beau Vallon (Insel Mahé)
Cena po osobi
Constance Ephelia Mahe, Seychelles
Constance Ephelia Mahe, Seychelles

Sejšeli - Port Launay (Insel Mahé)
polupansion, 6 Noći
Cena po osobi
Banyan Tree Seychelles
Banyan Tree Seychelles

Sejšeli - Anse Intendance (Insel Mahé)
Cena po osobi
DoubleTree by Hilton Seychelles - Allamanda Resort & Spa
DoubleTree by Hilton Seychelles - Allamanda Resort & Spa

Sejšeli - Anse Forbans (Insel Mahé)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa
Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa

Sejšeli - Insel Silhouette
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa
Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa

Sejšeli - Baie Beau Vallon North - Glacis (Insel Mahé)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
Constance Lemuria Praslin, Seychelles
Constance Lemuria Praslin, Seychelles

Sejšeli - Anse Kerlan (Insel Praslin)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
Coco de Mer Hotel & Black Parrot Suites
Coco de Mer Hotel & Black Parrot Suites

Sejšeli - Anse Bois de Rose (Insel Praslin)
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
 

 

 


Ostrvo Mahe

 

Mahe je najveće ostrvo Sejšela, na kom se nalazi aerodrom, kao i glavni grad Viktorija. Viktorija je ujedno i najmanji glavni grad na svetu u kome se nalazi nekoliko zanimljivih stvari koje bi trebalo obići. Jedna od najvećih atrakcija je Tempio Hindu- hindu hram koji ostavlja snažan utisak. Zanimljiva turistima je i pijaca u Viktoriji na kojoj se mogu pronaći voće i povrće za koje nikada niste čuli , sveža riba upecana tog jutra i hiljade mirisnih začina. Svi ljubitelji prirode i biljaka ne treba da propuste divnu botaničku baštu u blizini Viktorije, gde se nalaze neke od dosta retkih i interesantnih biljaka, poput Drveta slonove jabuke iz Malezije i Venecuelanske ruže. Za posetu Viktoriji treba izdvojiti 5,6 sati. Treba posetiti i Morne Seychellois, najveću planinu na Sejšelima, sa koje se pruža prelep pogled na ostrvo, a tokom šetnje do vrha možete videte i čuvenu biljku mesožderku.

Iako Mahe nije toliko poznat po plažama kao Praslin i La Digue, plaže ovde su za prosečnog turistu neverovatne. Najpoznatije su: Beau Vallon, Anse Intendance, Anse Royale, Kempinski (Baie Lazare).

✓ Beau Vallon      

Najduža plaža na ostrvu i verovatno najpopularnija, pravi raj za sve ronioce, bogata podvodnim svetom i skoro u potpunosti lišena morskih struja. Tokom čitavog dana postoji veliki broj štandova koji na šetalištu na glavnoj ulici prodaju kreolske specijalitete po vrlo povoljnim cenama. Plaža je poznata i po prelepim zalascima sunca.

✓ Anse Intendance

Po mišljenju mnogih, jedna od najlepših  plaža indijskog okean zbog svog fantastičnog tirkiznog mora, dna bez koralnih grebena. Poznata je i kao mesto gde kornjače polažu jaja. Kupanje se ne preporučuje u periodu od juna do septembra, zbog jakih struja.

✓ Anse Royale

Verovatno najbolja plaža za letovanje sa porodicom zbog plitke i mirne vode i dosta prirodnog hlada. Do plaže saobraća veći broj lokalnih autobusa. Zanimljivo je i da je i plaža istorijsko mesto, jer je upravo na ovom mestu 1772. godine stvoren prvi vrt začina na Sejšelima.

✓ Kempinski (Baie Lazare)

Fantastična plaža sa toplim morem, čistim peskom i bez gužve. Talasi na ovoj plaži nisu retki a na delovima je dno prekriveno koralima pa je preporuka da se nosi zaštitna obuća. Ovde se mogu naći neobične školjke a u neposrednoj blizini možete videti i džinovske kornjače sa Aldabre.


Praslin

 

Praslin je drugo po veličini ostvo Sejšela. Na njemu ne bi trebalo propustiti nacionalni park zaštićen od stane UNESCO-a, Vallee De Mai. Nalazi se u središtu ostrva, autentična je džungla a boravak u njemu nalik na scene iz avanturističkog filma. Stanište je autohtonog drveta Coco de Mer i posebne vrste crnog papagaja, do skoro ugrožene vrste. Za ovaj nacionalni park treba izdvojiti pola dana.

Na Praslinu možete pronaći i zanimljivu farmu školjki iz kojih se vadi crni biser, po kome je ostrvo poznato. Praslin je čuven i po svojim fantastičnim plažama: Anse Lazio plaža, Anse Georgette, Anse Boudin, Petit Anse Kerlan, Anse Petite Cour.

✓ Anse Lazio

Rangirana visoko na šestom mjestu 2015. godine po izboru Trip Advirosa za najbolju plažu na svijetu!

✓ Anse Georgette

Uz Anse Lazio, možda i najlepša plaža na Praslinu. Krasi je neverovatan miks belog peska i nestvarno čiste tirkizne vode, pa je obavezno posetite ako se nađete na Praslinu. Plaža pripada hotelu, a da bi se do nje stiglo potrebno je pešačiti 45 minuta preko golf terena hotela, uz prethodnu najavu hotelu. 

Anse Boudin

Smeštena na severo-istoku ostrva, Anse Boudin poseduje zanimljiv miks aktivnosti, veliki broj smeštajnih kapaciteta, ali i poglede od kojih zastaje dah. Odlična plaža tokom čitave godine.

Petit Anse Kerlan

Relativno mala plaža, smeštena blizu Anse Georgette i Constance Lemurira rezorta, čiji gosti i najviše dolaze na ovu plažu. Odlikuje je mirna voda, idealna za kupanje i plivanje.

✓ Anse Petite Cour

Odlična plaža za sve koji vole ronjenje zbog zaista bogatog podvodnog sveta. Plažu krase i divlje granitne stene, kao i posebna vrsta drveta nazvanog “Drvo strpljenja”


La Digue 

 

Nakon Mahe-a i Praslina, treće po veličini ostrvo na Sejšelima, La Dig važi za ostrvo sa najboljim plažama ne samo unutar svoje zemlje, već i na svetu. Ostrvo je poznato i po tome što je automobilima pristup gotovo zabranjen, a kretanje dozvoljeno samo biciklima, pa je mir zagarantovan.  Ostrvo je malo pa se biciklom može preći za par sati. Međutim, na ovom ostrvu se pored fantastičnih plaža, mogu videti i farme kokosa i vanile, kao i veliki broj džinovskih kornjača. Mogu se naći i neki od najboljih primeraka lokalne arhitekture, kuće u kreolskom stilu, sasvim autentične i posebne a nikako ne propustite degustaciju lokalnih specijaliteta u nekom od restorana. Najlepše plaže La Digue ostrva su: Anse Source d Argent, Anse Coco, Anse Gaulettes, Anse La Reunion, Grande Anse.

✓ Anse Source d Argent

Najpoznatija plaža na Sejšelima, bez konkurencije. Sigurno i u TOP 10 najčuvenijih plaža na svijetu . Da bi se pristupilo toj plaži plaća se ulaz 7 eura u Union Estate kompleksu koji sadrži plantažu vanile i fabriku kokosovog ulja.

Anse Coco

Najizolovanija i najnetaknutija plaža na ostrvu. Do nje možete doći peške preko Grande Anse ili Petit Anse. Poznata je po kristalno čistoj vodi i belom pesku. Idealna je za odmor, relaksaciju i malo samoće.

✓ Anse Gaulettes

Ova plaža nije najbolja za plivanje, ali ima savršen pesak i pogled na četiri ostrva koja se pružaju ispred. 

✓ Anse La Reunion 

Jedna od plaža sa dosta sadržaja i velikim brojem hotela. 

✓ Grande Anse

Zlatni pesak Grand Anse kao i neverovatne stene čudnih oblika, učiniće da se instant zaljubite u ovu plažu.


Hrana na Sejšelima

 

Sejšelska kuhinja nastala je pod uticajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, pa je samim tim vrlo specifična a namirnice koje se koriste su namirnice koje se nalaze u okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, kari i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi. Nekada i sva tri. Neki od lokalnih specijaliteta su tuna sa lokalnim rižotom, hobotnica u kari sosu, kao i razni drugi morski specijaliteti. Cena ovih jela je dosta povoljna, pa će se kod uličnih prodavaca specijaliteti pronaći po ceni od 5-6 Eur. Vodu obavezno treba kupovati u marketima, jer se ovde kupuje flaširana. Ako volite slatkiše, obavezno probaj coconut nugat, dezert napravljen od svežeg kokosa, a od pića svakako Takama rum, 100% lokalni rum čiji su glavni sastojci (voda i šećerna trska). 


 

Preporuka hotela na Sešelima


Kempinski Seychelles Resort Baie Lazare ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Sejšeli, Baie Lazare

Ocena: 88 %

Kompleks pripada poznatom lancu hotela Kempinski i nalazi se na mirnom jugu ostrva Mahe, direktno na plaži. Smešten je na jugozapadnoj strani ostrva Mahe, u mestu Baie Lazare - zaliv okružen palmama sa prelepom belom, peščanom plažom. Glavni grad Viktorija je udaljen oko 40 min. Aerdorom je na 24 km. Vreme transfera je oko 25 min.


 


DoubleTree by Hilton Seychelles - Allamanda Resort & Spa ☆☆☆☆

Placeholder free icon Sejšeli, Anse Forbans

Ocena: 85 %

Mali, moderan hotel smešten na prelepoj, peščanoj plaži Anse Forbans, na jugoistoku ostrva Mahe. Uvala Anse Forbans impresionira brdovitim okruženjem, tropskom vegetacijom i plavom lagunom. Glavni grad Viktorija je na 30 min. Vreme transfera je oko 20 min.


 


Banyan Tree Seychelles ☆☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Sejšeli, Anse Intendance

Ocena: 85 %

Kompleks nudi ekskluzivne vile koje gostima obezbeđuju potpunu privatnost. Pripada poznatom azijskom lancu hotela Banyan Tree. Smešten je na jugozapadu ostrva Mahe, neposredno iznad bele, peščane plaže sa predivnim pogledom na zaliv. Luksuzno letovalište je okruženo tropskom vegetacijom. Aerodrom Mahe je na 15 km.


 


Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Sejšeli, Beau Vallon

Ocena: 88 %

Mali hotel sa idiličnom lokacijom. Nudi 56 vila i relaksirajuću atmosferu. Nalazi se u mestu Beau Vallon, na malom uzvišenju, direktno na 3 peščane uvale. Besplatna usluga prevoza do plaže Beau Vallon koja je udaljena oko 2 km je dostupna nekoliko puta nedeljno.


 

 

Kada se putuje na Sejšele

 

Na Sejšelima su tokom cele godine temperature približno iste, bez velikih oscilacija, gde noći retko kada idu ispod 24 stepena, a dan retko prelazi 32. Cela godina je pogodna za turistička putovanja, ali su tokom juna, jula i avgusta padavine češće. Sunce je prilično jako, lako se izgori najviše iz razloga što je konstantno prisutan lagan vetar, pa se gubi osećaj jačine. UV zračenje je nekoliko puta veće nego kod nas. More je takođe dosta toplo - njegova temperatura dostiže 26-27 stepeni.

Sejšeli važe za atraktivnu destinaciju tokom cele godine, ali ipak postoje određeni meseci kada je boravak prijatniji. Naša preporuka su april, maj, oktobar i novembar, koji predstavljaju period umerene klime, bez prevelikih vrućina i sparine, ali i bez previše vetra. Klima tokom ovih meseci zaista je prijatna i idealna za sunčanje na plaži, ronjenje i šetanje po ostrvu koje ne mora biti baš tako prijatno u sezoni velikih vrućina. Takođe su ovi termini idealni za one koji žele da izbegnu velike gužve i sve veći broj turista koji dolaze na ostrvo. Najviše turista dolazi u periodu oko Nove godine, kao i tokom jula i avgusta , kada su obično godišnji odmori u većini evropskih zemalja.