Loading...

Japan - zemlja gejši, sušija, trešnjinog cveta i brzih vozova..

Kada pričamo o jednoj zemlji kao što je Japan, zemlji koja nudi bezbroj mogućnosti i najrazličitijig aktivnosti, sa dugom i prezanimljivom istorijom, prizorima i pričama od kojih se gubi dah, lako je osetiti se maleno i dezorijentisano kada planirate prvu posetu Japanu. U našem vodiču pronaći ćete brojne zanimljive činjenice o  ovoj fantastičnoj zemlji, o japanskim običajima, kulturi, kao i o sezonskim vremenskim uslovima i geografij, kao i dosta insajderskih i praktičnih saveta koji će vam pomoći da se sigurno krećete zemljom.

 

 


Kada je pravo vreme za posetu Japanu?

 

Japan u jesen

Kako leto prelazi u jesen, Japan počinje da se hladi, nudeći umereno vreme savršeno za šetnje na otvorenom. Od sredine novembra do početka decembra, drveće dobija živopisne nijanse crvene, narandžaste i žute boje. Upravo ova kombinacija hladnijeg vremena i upečatljivih prizora čini jesen jednim od najpopularnijih godišnjih doba za putovanje u Japan.

Na ostrvima Honšu i i Kjušu temperatura se uglavnom kreće oko prijatnih 16 stepeni u oktobru i novembru. Kako se krećete dalje prema severu, temperature se snižavaju i veći deo jesenje sezone ostrvo Hokaido je dovoljno hladno da zahteva zimsku jaknu. Kako letnja vrućina opada i zimska hladnoća počinje da nastupa, guste šume Japana počinju da prelaze u živopisne narandžaste, žute i crvene boje. Tradicionalni vrtovi i parkovi prikazuju ove jesenske boje i privlače mnoštvo posetilaca željnih da vide promenljivo lišće. Ako ste u Tokiju, obavezno se uputite u vrt Rikugien, tradicionalni japanski vrt sa zapanjujućim jesenjim pogledom. Uz obilje međunarodno poznatih hramova i svetilišta, Kjoto je savršeno odredište za gledanje jesenjeg lišća. Brojni vrtovi i hramovi, poput hrama Kiiomizudera, pružaju nesumnjivo najspektakularniji pogled na sezonu. Pored upečatljive transformacije drveća javora i ginka, u ovom trenutku cveta i nekoliko vrsta cvetova. Naći ćete cvetove hrizanteme, paukovog ljiljana i kosmosa živopisno prikazane širom zemlje.

 

Proleće u Japanu:

Otprilike od sredine marta do sredine aprila, traje sezona cvetanja trešanja kada nebrojana stabla ovog drveća poprimaju najrazličitije nijanase  ružičaste boje. Ovaj magičan prizor privlači posetioce iz raznih delova sveta i predstavlja jedinstvenu priliku da prošetate pod užarenim ružičastim tunelom cveća.

Leto u Japanu:

Većina zemlje doživljava kišnu sezonu od juna do sredine jula. Tokom kišne sezone postoji otprilike 45% šanse za padavine svakog dana (podaci iz Tokija), što znači da ćete i vi imati nekoliko sušnih dana! Neki od tih kišnih dana biće teški, dok će drugi biti sunčani pre ili posle kiše.Uprkos kiši, u Japanu ćete videti da se život odvija uobičajeno, kao što je lokalno stanovništvo naviklo. Preporuka je da u ovom periodu uvek sa sobom nosite kišobran da biste ostali suvi! Zanimljiva činjenica: Tokio je jedan od najkišovitijih velikih gradova na zemlji! Zapravo, ima više nego dvostruko veću količinu godišnjih padavina od Londona. Period od kraja maja do oktobra u Japanu je poznat kao sezona tajfuna, a većina tajfuna se javlja u avgustu i septembru. Podaci prikupljani tokom poslednjih 30 godina pokazuju da se obali u proseku približava 11 tajfuna godišnje. U tom periodu treba očekivati obilne kiše i jake vetrove, otkazane i / ili odložene vozove, otkazane ture. U nekim slučajevima može trajati samo dan ili dva, a u drugim može imati dugotrajnije efekte.

 


Kako stići do Japana?

 

Japan je za mnoge ostao veoma poželjna destinacija koja se jednostavno nalazi predaleko - jarka neonska svetla, visoka tehnologija i robotika, misterija gejši  i mala samurajska deluju kao neki drugi, daleki svet. Međutim, putovanje u Japan nikada nije bilo pristupačnije spoljnom svetu. Više aerodroma obavlja međunarodne letove, uključujući one u Tokiju i Osaki, kao i Naha i Fukuoka a za neustrašivog putnika dolazak brodom u Japan je alternativna opcija. Uz jaku konkurenciju između avio-prevoznika koji nude sve veći broj jeftinih letova za Japan, nekadašnje pitanje „hoćemo li ikada?“ pretvorilo se u „kada-idemo?“.

Glavna japanska aerodromska čvorišta nalaze se neposredno ispred glavnih gradova Tokija i Osake. Aerodrom Narita smešten je na sat vremena vožnje ekspresnim vozom iz Tokija u susednoj prefekturi Chiba. Opslužujući većinu globalnih destinacija, zajedno sa čitavim nizom domaćih letova, aerodrom je s pravom poznat kao kapija ka Japanu. Let direktno u metropolu sa svetskih destinacija postao je stvarnost zahvaljujući razvoju Hanede, gradskog aerodroma u Tokiju. Jednom određeno domaće čvorište, aerodrom Haneda razgranao se na međunarodne letove, što znači da posetioci mogu biti u živahnom gradu Tokiju u roku od pola sata od napuštanja terminala

Širom Japana dostupan je čitav niz drugih aerodroma koji pozdravljaju domaće i međunarodne letove - od velikog belog ostrva Hokaido na severu, industrijske Nagoje u sredini i suptropske Okinave dole na jug, međutim konekcije iz naše zemlje najbolje su prema Tokiju. Optimalno vreme leta iz Beograda sa obaveznim presedanjem (u Istanbulu, Dohi, Dubaiju,Frankfurtu ili nekom drugom gradu u zavisnosti od kompanijije) iznosi 16 sati, a cena karte počinje od 550 Eur po osobi pa naviše. Avio kompanije sa zgodnim konekcijama su pre svega Turkish Airlines i Qatar, a onda i Lufthasa, Emirati i druge..

Aerodromi u većim gradovima Japana vrlo su dobro povezani brzim vozovima, autobuskim linijama, taksi-vozilima i opcijama za iznajmljivanje automobila, pružajući vam lak pristup do vašeg krajnjeg odredišta.


 Tokio

 

Spajajući futurističko sa tradicionalnim, Tokio je prostran megagrad koji pruža naizgled neograničenim broj stvari koje treba uraditi i posetiti.

Kao poslovni i kulturni megacentar u kojem žive desetine miliona ljudi, Tokio je takođe raskrsnica na kojoj se Japanci sreću i komuniciraju sa građanima iz celog sveta. Harajukuovu živahna moda, robot- restorani, sobarica- kafei  i strastvene uberfanovi poznati pod nazivom otaku, neke su od zanimljivosti kojima ova megaprestonica privlači milione posetilaca. I pored svih savremenih inovacija, ova metropola je posvećena i očuvanju tradicije kroz svoje istorijske vrtove, svetinje i hramove.

Poznat po izuzetnoj pažnji prema detaljima, glavni grad Japana je dom nekih od najboljih japanskih jela u zemlji, sa 234 restorana sa Michelinovom zvezdicom - više nego bilo koji drugi grad. Kakvi god da su vaši kulturni interesi, Tokio će ih verovatno u potpunosti zadovoljiti. Budući da je dom  mnogih umetničkih galerija i muzeja svetske klase, zapanjujuće raznolikih mogućnosti noćnog života i najsavremenije tehnologije, u Tokiju vam nikada neće zafaliti mesta za odlazak.

 

Tokio opslužuju dva međunarodna aerodroma, Haneda i Narita. Odatle možete doći do centralnog Tokija redovnim ili limuzinskim autobusima, ili imate opciju monoreila (samo Haneda) ili vozovima. Narita Ekpress (N'EKS) i Keisei Skiliner su JR i privatni vozovi koji povezuju Tokio i međunarodni aerodrom Narita.

Kada se nađete u Tokiju, nemojte propustiti priliku da:

Istražite vrtoglavi niz restorana i kafea, od tematskih kafića do visoke kuhinje

Proverite najnoviju elektroniku i uređaje u Akihabari, kao i da istražite japansku kulturu anima

Doživite živopisnu kulturu mladih u Harajukuu i Shibuii, modnim prestonicama Tokija

Posetite najpoznatiji hram Tokija, Sensoji, pre nego što je podjete trajektom niz reku Sumidu u da biste naučili ulogu koju su gradski plovni putevi imali u Tokiju u doba Edo ere


 Šta još treba da znate?

 

Valuta i razmena valuta

Ukoliko niste pripremili gotovinu unapred, lako ćete razmeniti bilo koju valutu u japanski jen kada stignete u zemlju. Svi glavni aerodromi imaju mesta za razmenu u odgovarajućim salama za dolazak. Iako je moguće kupiti karte za voz, uzeti taksi i platiti većinu usluga koje se nude na aerodromu međunarodnim kreditnim karticama, preporučuje se nošenje gotovine.

Treba napomenuti da bankomati često naplaćuju proviziju, a ta naplata može varirati u zavisnosti od vremena kada podižete novac. Ne rade svi bankomati 24h  i, u centralnim oblastima, ponekad mogu ostati bez gotovine, pa na to budite spremni.

Jen (JPI) dolazi u novčanicama od 1.000 jena, 2.000 jena, 5.000 jena i 10.000 jena i kovanice od 1 jena, 5 jena, 10 jena, 50 jena i 500 jena. Iako je novčanica od 10.000 jena ekvivalentna oko 100 dolara, novčanica je opšte prihvaćena čak i ako kupujete nešto sitno.

Prilikom ulaska ili izlaska iz Japana potrebna je carinska deklaracija ako nosite više od jednog miliona jena u gotovini, čekove, putničke čekove, hartije od vrednosti itd. Pogledajte službenu veb stranicu japanske carine za sveobuhvatno razumevanje svih potrebnih postupaka.

Informacije o bankomatima

Bankomati Japanske banke

Možete podići gotovinu sa jednog od mnogih bankomata japanske pošte koji se nalaze širom zemlje. Većina ih je u poštama, ali neke možete pronaći i na železničkim stanicama i supermarketima. Radno vreme se razlikuje u zavisnosti od bankomata. Usluga je dostupna na engleskom jeziku.


Pravila ponašanja

 

Ukoliko niste sigurni, učtivost i zdrav razum siguran su put

Ako se pridržavate opšteg kodeksa poštovanja prema ljudima koje upoznate i mestima koja posećujete, na dobrom ste putu. Uvek pitajte ukoliko niste sigurni u vezi sa nekom posebnom kulturnom zanimljivošću - meštani će vam to više nego rado objasniti.Za posetioce koji prvi put putuju, Japan može biti izuzetno poznat i nečuveno tuđ. Ako naučite malo o običajima određenog regiona ili mesta, razmrsićete nekoliko potencijalnih čvorova zabune i obezbediti ispunjenije iskustvo.

Opšti pozdrav i bonton

Japanski običaj klanjanja može izgledati nepoznat ako niste navikli na to. Čin je duboko usađen u japansku kulturu i može biti pun škakljivih nijansi - posebno u poslovnom svetu. Kao gostu u zemlji, češće će vam se pokloniti, nego što će to očekivati od vas. Međutim, da biste iskazali svoje poštovanje, lepo bi bilo da dodate gest poklanjanja uz „arigato“ kojim se zahvaljujete. Poštovanje opštih pravila u celoj javnosti verovatno je glavni razlog zašto megalopolis poput Tokija može da funkcioniše tako nesmetano. Pokažite poštovanje prema mestima u kojima ste i prema ljudima koji su tamo, posebno u javnom prevozu. Ako nosite telefon, držite ga u nečujnom režimu i izbegavajte govor na njemu. Ako ste u nedoumici, samo pratite ponašanje  meštana.

Jelo napolje

Danas se štapići za jelo mogu naći na trpezarijskim stolovima širom sveta, tako da većina posetilaca neće biti iznenađena ni zbunjena kada vide uredne parove drvenih štapića poredanih u mnogim japanskim restoranima. Ako vam je neprijatno da ih koristite i radije biste voleli drugu vrstu posuđa, samo pitajte osoblje. Imajte na umu da alternativa možda neće biti dostupna - posebno na tradicionalnijim mestima. Ako ste u Japan došli po suši, setite se da ga možete jesti rukama. Podignite komad, umočite ga u posudu sa sojinim sosom i uživajte. Prilikom konzumiranja raznih jela sa rezancima koje Japan nudi, lokalna kultura nalaže da više srčete nego žvaćete – smatra se čak da ovakav način poboljšava ukus. Na vama je da čli ćete savet prihvatiti ali nemojte da vas čudi ako sto pored vas pravi malo više buke nego što ste navikli.

Prenoćište

Većina zapadnih hotela u Japanu sledi istu praksu koju biste očekivali širom sveta (sa izuzetkom bakšiša, nema potrebe). Međutim, tradicionalniji riokan hoteli i dalje slede poštovani kodeks ponašanja. Od skidanja cipela na ulazu, do spavanja na futonima na podu, kada uđete u riokan, u Japan ulazite iz drugog doba. Jukata haljine koje ćete obično naći u svojim sobama ponekad se mogu nositi napolju, ponekad ne. Isto je i sa papučama. Spisak dobrih stvari ukrasiće zidove zajedničkih kupatila, a večera se može služiti u vašoj sobi ili u zajedničkoj trpezariji. Ako se osećate zbunjeno, nemojte biti. Ako sumnjate, jednostavno pitajte. Ovo je najbolji način da se izbegnu neprijatni nesporazumi, a osoblje će vam rado pomoći.


Mistične gejše

 

Malo je ljudi, koji čak i uz najnejasnije znanje o Japanu, ne bi uspeli da prepoznaju staloženost i gracioznost savršeno uglađene dame, lica boje bele krede, ogrnute finim svilenim kimonom i obuvene u nešto što nama deluje kao veoma nesigurna obuća. Ipak pre će biti da je upravo tajnost njihove profesije, probudila znatiželju kako stranaca, tako i lokalnog stanovništva. Čak i kratak pogled na gejše u slabo osvetljenoj ulici gojogagaja u Kjotu (pet okruga gejša) za neke može biti veliko uzbuđenje. Srećom za posetioce koji se posebno nadaju ovakvom susretu, ovakve prilike su sve češće i češće.

Gejše, što doslovno znači „umetnička ličnost“ najbolje je opisati kao vrhunske zabavljače. One su obučene za širok spektar tradicionalnih scenskih umetnosti i  najčešće izvode ceremoniju čaja. Većina od otprilike 250 današnjih gejša u Kjotu nije iz grada, pa su u obavezi da prouče kjotski dijalekt. Umeće razgovora je još jedna veština koju ove mlade žene moraju da savladaju u svojoj karijeri, pa ponekad pohađaju časove aktuelnih poslova kako bi se bolje povezale sa svojom klijentelom, koja je obično iz redova profesionalaca ili rukovaoca sa visokom zaradom.

Obuka za gejše počinje sa 15 godina, nakon završene srednje škole. Žive u rezidenciji „okiia“, koju vodi okami, majka koja je verovatno bila gejša u mladosti. Posle otprilike godinu dana, ili kada njihovi okami to shvate, počinju da prisustvuju prijemima kao majko šegrt, u kultnoj odeći i šminki. Obuka traje pet ili šest godina pre nego što žena postane punopravna gejša (zvane geiko u Kjotu) i nakon toga žive samostalno. Sastanci sa gejšama su uvek uveče u „čajanicama“ ochaia ili u banket salama restorana, pa cje verovatnoća da ih vidite između takvih sastanaka najveća oko 18 h, ili opet oko dva do tri sata kasnije. Dobra vest je da u poslednje vreme u Kjotu ima mnogo turističkih agencija i hotela koji imaju veze sa svetom gejša, koje će za vas organizovati grupne i privatne prijeme. Ta iskustva mogu uključivati piće, večeru, prevodioca i muzičara džikata.


Festivali i drugi događaji

 

Festivali, poznati na japanskom jeziku kao matsuri, duboko su urezani u japansku kulturu i variraju od malih i mirnih do velikih i vatrenih. Tradicionalni japanski festivali često se slave oko svetilišta i hramova, a učesnici su obučeni u šarene haljine i često na ramena podižu teška prenosiva svetilišta.

Leto je sezona vatrometa, u Japanu poznatog kao hanabi, koji osvetljuje nebo spektakularnim živopisnim prikazima. Gion festival u Kjotu, Aomori Nebuta festival u Aomoriju ili stotine letnjih festivala koji se održavaju u junu, julu i avgustu širom Japana prava su prilika da upoznate tradicionalnu japansku kulturu

Zima obiluju snežnim festivalima, gde su likovi anima, istorijske i političke ličnosti, i čuvena arhitektonska dela uklesana u sneg i led, a stazice osvetljene fenjerima se protežu između ledenih kućica-iglua. Festival snega u Sapporu i Festival požara Nozava privlače hiljade ljudi svake godine.

Proleće donosi festivale cveća u jeku sezone cvetanja trešnje i drugih vrsta cveća. Uživajte u hrani, piću i prijateljskoj atmosferi pod drvećem, u parkovima, oko dvoraca i duž reka. Hirosaki Cherri Blossom Festival i Kakunodate Cherri Blossom Festival su samo neke od mnogih koje treba razmotriti.

U jesen, crveni japanski listovi javora zvani momiji mame ljude napolje. Jesenji festivali koji se održavaju oko hramova i svetilišta, poput Jesenjeg festivala Fujivara u Hiraizumiju i Kavagoe festivala, pripovedaju istoriju područja istorijskim paradama, performansima i sezonskom hranom. Jesen je takođe sezona tokom koje se održavaju međunarodni događaji poput Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, Salona automobila u Tokiju i Tokio Comic Con.

Putovanje na neobičan Festival čeličnog falusa u prefekturi Kanagava pokazaće vam da je veličina bitna - bar na ovom festivalu početkom aprila. Možete prisustvovati  jednom od vatrogasnih festivala, uključujući festival vatre Nachi 14. jula u prefekturi Vakaiama. Muzički festivali su uobičajeni tokom leta, a glavni događaj je Fuji Rock Festival u prefekturi Niigata.Događaji koji prikazuju regionalnu hranu česti su u parku Ioiogi u Tokiju, a konferencijski centri i forumi u zemlji ugošćuju sve vrste događaja, od turističkih foruma do prezentacija najnovije tehnologije.