Loading...

Upoznajte Meksiko- kratak vodič

 

 

 

 

Meksiko se može pohvaliti sa 10,000 km obale, bezbrojnim uvalama sa peščanim plažama i netaknutom prirodom. Simpatična ribarska sela i plaže sa modernim hotelima su pravi raj i garancija za savršen odmor.

U meksičkim gradovima Puerto Valjarta, Akapulko, Plaja del Karmen ili Kankun, nije bitno da  odaberete kompleks sa all inclusive uslugom ili mali boutique hotel. Prelepa priroda i veseli domaćini će vas oduševiti. Obožavaoci sunca i vodenih sportova se iznova vraćaju u ove krajeve.

Za ljubitelje umetnosti i kulture, Meksiko predstavlja beskrajni muzej na otvorenom čije brojne znamenitosti su proglašene svetskom baštinom UNESCO-a. 


 

 

Popularne destinacije u Meksiku

 

Karipska obala – savršene plaže, drevna mesta i odmarališta sa vrhunskom uslugom. Duž poluostrva Jukatan lako se dolazi do tropskih plaža, izleta u džungli i lokacija za ronjenje. Sportovi na vodi su izuzetno zastupljeni. Što se tiče odmora, Kankun je definitvno lider. Ovo bivše ribarsko selo je pretvoreno u turističko mesto i hotelsku zonu. 18 km dugačko ostrvo sa Karipskim morem sa jedne, i lagunom sa druge strane nudi bogat noćni život, tržne centre, golf terene i još puno sadržaja. Ako želite pobeći od gužve, posetite sofisticirano mesto Playacar ili netaknutu obalu Riviera Maya.

 

 

 

Tokom posete Kankunu, uživajte na  TOP popularnim plažama: 

 

Playa Delfines -bez hotela i odmarališta koji vrve od gostiju, možete očekivati opuštenu atmosferu i spektakularan pogled pogled.

Puerto Morelos -tridesetak minuta južno od Kankuna nalazi se tiho ribarsko selo Puerto Morelos. Kada gužve i akcije u glavnom delu grada postanu malo previše, krenite se mirnijim tempom u Puerto Morelosu.

Playa Chac Mool- dok neki putnici mogu da provedu dan čitajući knjige i leškareći na pesku, drugi ne mogu ni da zamisle tu vrstu odmora. Plaia Chac Mool je savršena destinacija za ljubitelje ronjenja.

Playa Tortugas - uz mekše struje od nekih drugih obližnjih mesta, ova plaža je odlična za ljubitelje mirnijeg odmora na plaži.

Playa Forum nalazi se  neposredno iza jednog od najzanimljivijih mesta noćnog života u regionu, Plaia Forum je živopisna, lepa i puna života. Smeštena u srcu hotelske zone,  restorana, barova i zabave ima na pretek. Daleko od gradske vreve na  ovoj plaži ćete  uživati u  belom pesaku i prekrasnoj vodi.


 

 

Ukoliko ste ljubitelj kulture, nikako nemojte propustiti obilazak   spektakularnih ruševina Maja

 

Chichen Itza-Kao UNESCO-vo svjetsko naslijeđe i jedno od najznačajnijih nalazišta od svih ruševina Maja, Chichen Itza svake godine primi više od 1,5 miliona posjetilaca. Poznat po tome što je bio jedan od najvećih gradova ovog drevnog vremena, njegovo ime znači „Na ušću izvora Itze“.

Tulum arheooško nalazišteDan ispunjen arheološkim posetama, istorijom i  ne može se sasvim uporediti  sa uživanjem na  karipskim plažama od belog peska . Ali zato arheološko nalazište Tulum nudi sasvim drugačije iskustvo za posetioce , jer je ovaj drevni grad nekada bio morska luka za trgovanje žadom i tirkizom. 

 


 

Tulum, nekada uspavani grad bez plaže, danas je popularno meksičko karipsko odmaralište koje nudi bezbroj aktivnosti i avantura. Tulum je za sve one koji žele da vide i budu viđeni. Ovde ćemo vam predstaviti čime se sve možete zabaviti tokom vašeg boravka u Tulumu ;

Šopingujte do 'besvesti ' Tulum je prepun prodavnica i butika koji prodaju sve, od luksuzne odeće do meksičkih rukotvorina i sajamske robe. Mnogi vlasnici prodavnica su ljudi koji su posetili Tulum, zaljubili se i odlučili da se ovde zauvek presele. Prodavnice možete pronaći kako  u centru grada tako i na plaži.

Obavezno kupanje -  OK, jeste očigledno, ali u stvari je jedna od najboljih stvari koje treba uraditi u Tulumu. Kad je okean miran, kristalno je čist i može se  videti  dno. Kad su talasi, mođete probati da surfujete ukoliko ste ljubitelj. Međutim, obratite pažnju na zastave na plaži koje signaliziraju uslove vode. Imajte na umu da većina udaljenih plaža nema zastave.

Posetite ruševine Maja - Nije teško da zaključite  zašto se iz godine u godinu ogromni broj turista posećuje ove ruševine. Uzdižući se visoko na litici sa  pogledom dole na okean prepun , dolaze svakako zbog kulture, ali i zbog impresivnog pogleda . Ako vamse pogled učini  poznato, to je zato što i jeste jedna od  najslikanijih predela  Meksika, čak služi i kao naslovnica vodiča  Lonely Planeta.  savet: preporučuje se da dođete rano kako bi ste izbegli horde turističkih autobusa.

 

 

 

Noćni život u centru Tuluma ili zabava na plaži Za noćne ptice  Tulum je svakako mesto koje ih neće razočarati., . Ako odlučite da krenete u centar grada, imat ćete obilje izbora između klubova koji se pune vikendom kao i manjih, intimnijih mesta .Nakon toga se ide put plaže gde se uživa u impresivim žurkama do zore.  


 

 

Pacifička obala Meksika nudi više od samog odmora na plaži. Ima najbolje restorane i noćni provod, ali i predivne plaže. 800 km belog peska na zapadnoj strani, a u središtu je Banderas Bay. Popularna i velika odmarališta su Puerto Vallarta i Nuevo Vallarta sa luksuznim zgradama, odličnim barovima, plažama i marinom.

Los Cabos – tradicionalan meksički šarm, odlični golf tereni i uzbudljiv noćni život. Sastoji se od dva atraktivna grada San Jose del Cabo i Cabo San Lucas koja povezuje deo poznato kao “koridor”. Pored urbanih delova, Los Cabos ima i zanimljivu divlju stranu. Pustinjski krajolici, prašnjave staze, stenoviti obronci i uski kanjoni su prilično impresivan prizor.


 

Preporuka hotela – Meksiko


ClubHotel Riu Tequila ☆☆☆☆

Placeholder free icon Kankun, Meksiko

✓ Usluga: all inclusive

Moderan hotel potpuno renoviran 2018. god., sa velikim bazenom za decu, bogatom gastronomskom ponudom i novim fitness programom. Hotel je udaljen od peščane plaže oko 800 m. 3 km od hotela se nalazi centar mesta Playa del Carmen. Aerodrom Kankun je udaljen 55 km. Vreme transfera je oko 70 min.


 


Riu Yucatan ☆☆☆☆

Placeholder free icon Kankun, Meksiko

Usluga: all inclusive

Ovaj prelepi hotelski kompleks nudi gostima sve uslove za savršen porodični odmor. Nalazi se direktno na beloj, peščanoj plaži. Centar popularnog mesta Playa del Carmen je udaljen oko 3 km. Vreme transfera je oko 70 min. Aerodrom Kankun je udaljen oko 55 km.


 


Riu Palace Las Americas ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Kankun, Meksiko

✓ Usluga: all inclusive

Dočekaće vas elegantna atmosfera i vrhunska usluga prepoznatljiva za RIU hotele. Hotel samo za odrasle nudi predivan pogled na Karipsko more. Nalazi se na beloj, peščanoj plaži. Smešten je u centru hotelske zone, okružen barovima, restoranima i klubovima. Udaljen je od grada Kankun 10 km. Vreme transfera je oko 30 min.


 

Kada je najbolje vreme za Meksiko?

 

Idealno vreme za putovanje u Meksiko je tokom suve sezone od decembra do aprila. Treba izbeći period kišne sezone od maja do oktobra. Period između juna i novembra zvanično je proglašen sezonom uragana u Meksiku. Zahvaljujući ustaljenim temperaturama vode, odmor na plaži je moguć tokom cele godine. Južno od Meksika zastupljena je tropska klima. To sa sobom donosi visoku vlažnost tokom cele godine. Sever ima prilično niže temperature zimi.


 

Uživajte u umetnosti  Frida Kahlo i Diego Rivera

 

Ovde teško možete razgovarati o jednom umetniku bez da spominjete drugu polovinu ovog amblematičnog meksičkog para - mada je rad svakog različit i autentičan  sam po sebi. Rivera je bio muralista u čijim su scenama podebljane boje često prikazivale meksičko društvo ili prizore iz meksičke revolucije i . Frida  je radila s uljem i platnom i slikala je uglavnom autoportrete, često uključujejući kontroverzne lične teme poput bavljenja poliomijem i pobačajima. Njih dvoje su imali burne odnose, ali su na kraju ostali zajedno do smrti. Takođe su bili snažno politički ujedinjeni u svojim vezama s komunizmom tokom ranog 20. veka. Širom Meksika je danas veća verovatnoća da ćete videti Fridine slike, s njenim jasnim unibrov-om, na krilaticama, novčanicima, torbicama i gotovo svim stvarima koje vam pada na pamet. No njihova dela  su izložena u umetničkim institucijama u Meksiku i posetioci mogu da posete   njihove prelepe kuće, koje su pretvorene u muzeje.

 

 

 

 

Slušajte marijače  

 

Veliki sombrerosi, odela ukrašena kopčama i elegantnim dizajnom , marame oko  vrata - morate priznati da odmah znate da je reč o prepoznatljivim marijačima. Obučeni u stilu šarla (meksički konjanici ili kauboji). Gitara i truba su vodeći instrumenti marijači bendova , a bendovi se mogu naći u restoranima, plazama, zabavama, pa čak i na rečnim brodovima. Slušajte pažljivo i verovatno ćete uhvatiti patriotsku pesmu „Cielito Lindo“, uz prepoznatljivi hor „Ai, ai, ai, ai, canta i no llores“ („pevaj i ne plači“), 

 

 

Ne zaboravite takose i tekilu !

 

Poznato je da je  meksička kuhinja prepuna začina i aromatičnih paprika (a lista najukusnijih  jela se nastavlja sa burritosima, enchiladasima, nachosima, itd.), tacosi verovatno uzimaju krunu popularnosti, kako u zemlji tako i van nje. . Pored tradicionalnih tacoa, kao što su tinga, karnitas i al pastor, sada imamo i korejske, indijske, veganske i još mnogo togaMeksiko nam je pokazao da u kukuruznoj tortilji može biti gotovo sve, pogotovo ako je preliven limom,  i ljutim sosom.

 

 


 

Da i ste čuli za festival u čast mrtvih?

 

Poput Halloween-a - Meksiko u  jesen slavi zagrobni život. Svakog 1. i 2. novembra, spektakularno vizuelne proslave Dia de Los Muertos (Dan mrtvih) uključuje slikanje lobanja na licima i prinošenje  grobovima najmilijih. Svečanosti su pune sveća, cveća, svetlih boja, kostura i puno hrane. Ovaj događaj je postao izuzetno popularan u medijima delom zahvaljujući filmovima poput Coco.