Loading...

Vodič kroz Maroko

Maroko je izuzetno atraktivna destinacija za evropske turiste. Popularnost je doživeo tokom devedestih godina. Danas ga poseti više od 8 milona turista godišnje jer malo koja zemlja fascinira putnike kao Maroko. Sahara, pustinjske tvrđave, okean i bele peščane plaže – očekuju vas sve ove znamenitosti, i više od toga. Geografski, Maroko čine četiri različita područja. Pustinja Sahara, planine Atlas i Rif pogodne za izlete, ravnice gde se nalaze “kraljevski” gradovi Marakeš i Fez, i na kraju peščana obala Sredozemnog mora i Atlantskog okeana. Kao polaznu tačku turisti iz više razloga uglavnom biraju Agadir, a najvažniji su duga obala i sunčano vreme. Na severu je daleko poznati Marakeš. Vrhunac ovog haotičnog grada je poznati i najveći trg Jemaa el-Fna gde se nalaze popularni bazari. Čak i ako nemate potrebu šta da kupite, izbor će vas oduševiti.

Tokom odmora u Agadiru, svaki dan će vam biti drugačiji. Ovo poznato letovalište je smešteno na obali Atlantskog okeana. Glavna prednost grada je prelepa peščana plaža dužine 9 km i 300 sunčanih dana godišnje. Prostrana plaža je besprekorno čista a zlatni pesak i prozirna voda su sa zaslugom označeni Plavom zastavom. Na šetalištu pored obale se nalaze brojni hoteli, barovi na otvorenom kao i restorani. Na severnom delu smeštena je luksuzna i vredna marina. Ovde možete uživati u različitim aktivnostima i sportovima na vodi kao što su jedrenje, jet ski, surfovanje. Tokom šezdesetih godina, grad je bio uništen zemljotresom. Umesto renoviranja, zvaničnici su odlučili da krenu izgradnju od nule. Danas je ispunjen širokim avenijama koje su okružene luksuznim zgradama, hotelima i kafićima. Ipak, ne dozvolite da vas moderno lice grada zavara, autentični šarm je i dalje prisutan, najviše na šarenim bazarima.

Na severozapadu Maroka nalazi se prelepi Marakeš, savršen spoj marokanske i internacionalne kulture. Poznat je kao crveni grad zahvaljujući zidinama iz 12. veka koji ga okružuju. Ipak, ovo nije jedina boja koju možete videti u gradu. U to ćete se uveriti kada posetite Jemaa el-Fna, glavni i najveći trg u Marakešu, kao i pozorište na otvorenom. Očekuje vas gužva i mnoštvo egzotičnih uličnih izvođača, od muzičara, akrobata do odličnih komičara. 2001. godine UNESCO je trg proglasio remek delom svetske baštine. Iako nije najstarija zgrada Palata Bahia je definitivni jedna od najvažnijih atrakcija grada. Izgradio je veliki vezir 1860. God.  Građena je 14 godina ima čak 150 soba. Uprkos velikom izložbenom prostoru, samo deo je otvoren za javnost. Okolina grada je prekrivena vrtovima, ali ne sasvim običnim. Menara vrtove je izgradila kraljevska porodica u 12. veku a bašte Majorelle su bile u vlasništvu modnog dizajnera Yves Saint Laurent do njegove smrti 2008. godine. Bogata tradicija, kultura, impresivni pejzaži i egzotična hrana čine Marakeš jednim od najinteresantnijih mesta na svetu.

Fez je duhovna i kulturna prestonica Maroka i jedna od glavnih atrakcija zemlje. Stari grad Fez Medina je najveće gradsko poručje bez automobile na svetu, svetska baština i jedan od glavnih razloga zašto ljudi posećuju ovaj grad. Broji više od 9000 uskih uličica koje su prepune različitih prodavnica. Postoje dve glavne ulice u Fezu Talaa Kebira i Talaa Seghir i obe završavaju kod gradske kapije Bab Bou Jeloud.


 

Highlights hoteli Maroko                                             


Riu Palace Tikida Agadir ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Maroko - Agadir i obala atlantika, Maroko

Ocena: 87 %

Hotelski kompleks idealan za ljubitelje plaže, wellness programa i all inclusive ponude. Nalazi se na samoj obali, u centru grada.  Od mora je razdvojen samo promenadom. Plaža je peščana, javna, sa privatnim hotelskim delom. Hotel nudi i program za decu: svakodnevna animacija, bazen, dečiji/mini klub. Udaljen od aerodroma 25 km.


 


Sirayane Boutique Hotel and Spa ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Maroko - Marakeš, Maroko

Ocena: 85 %

Elegantni butik hotel smešten je u bašti sa pogledom na planinu Atlas. Kvalitetno opremljene sobe, apartmani i spa centar nude gostima opuštajući odmor. Aerodrom u Marakešu je udaljen samo 5 km, oko 10 min vožnje. Do centra grada gde se nalaze barovi, restorani i tržni centri potrebno je 15 min vožnje. Autobusko stajalište je na 900 m.