Loading...

Vodič kroz Maroko

MAROKO PUTOVANJE 2021

 

Maroko je izuzetno atraktivna destinacija za evropske turiste. Popularnost je doživeo tokom devedestih godina. Danas ga poseti više od 8 miliona turista godišnje jer malo koja zemlja fascinira putnike kao Maroko. Sahara, pustinjske tvrđave, okean i bele peščane plaže – očekuju Vas sve ove znamenitosti, i više od toga. Geografski, Maroko čine četiri različita područja. Pustinja Sahara, planine Atlas i Rif pogodne za izlete, ravnice gde se nalaze “kraljevski” gradovi Marakeš i Fez, i na kraju peščana obala Sredozemnog mora i Atlantskog okeana. Kao polaznu tačku turisti iz više razloga uglavnom biraju Agadir, a najvažniji su duga obala i sunčano vreme. Na severu se nalazi poznati Marakeš. Vrhunac ovog haotičnog grada je poznati i najveći trg Jemaa el-Fna gde se nalaze popularni bazari. Čak i ako nemate potrebu šta da kupite, ponuda će Vas oduševiti.

 

Tokom odmora u Agadiru, svaki dan će Vam biti drugačiji. Ovo poznato letovalište je smešteno na obali Atlantskog okeana. Glavna prednost grada je prelepa peščana plaža dužine 9 km i 300 sunčanih dana godišnje. Prostrana plaža je besprekorno čista, a zlatni pesak i prozirna voda su sa zaslugom označeni Plavom zastavom. Na šetalištu pored obale se nalaze brojni hoteli, barovi na otvorenom kao i restorani. Na severnom delu smeštena je luksuzna i vredna marina. Ovde možete uživati u različitim aktivnostima i sportovima na vodi kao što su jedrenje, jet ski, surfovanje. Tokom šezdesetih godina, grad je bio uništen zemljotresom. Umesto renoviranja, zvaničnici su odlučili da krenu izgradnju od nule. Danas je ispunjen širokim avenijama koje su okružene luksuznim zgradama, hotelima i kafićima. Ipak, ne dozvolite da Vas moderno lice grada zavara, autentični šarm je i dalje prisutan, najviše na šarenim bazarima.

Maroko - Korisne informacije

Glavni grad: Rabat

Službeni jezik: arapski i berberski

Valuta: marokanski dirham

Viza: za državljane Republike Srbije je potrebna viza


MARAKEŠ

 

Na severozapadu Maroka nalazi se prelepi Marakeš, savršen spoj marokanske i internacionalne kulture. Poznat je kao crveni grad zahvaljujući zidinama iz 12. veka koji ga okružuju. Ipak, ovo nije jedina boja koju možete videti u gradu. U to ćete se uveriti kada posetite Jemaa el-Fna, glavni i najveći trg u Marakešu, kao i pozorište na otvorenom. Očekuje Vas gužva i mnoštvo egzotičnih uličnih izvođača, od muzičara, akrobata do odličnih komičara. 2001. godine UNESCO je trg proglasio remek delom svetske baštine. Iako nije najstarija zgrada Palata Bahia je definitivno jedna od najvažnijih atrakcija grada. Izgradio je veliki vezir 1860. god. Građena je 14 godina ima čak 150 soba. Uprkos velikom izložbenom prostoru, samo deo je otvoren za javnost. Okolina grada je prekrivena vrtovima, ali ne sasvim običnim. Menara vrtove je izgradila kraljevska porodica u 12. veku, a bašte Majorelle su bile u vlasništvu modnog dizajnera Yves Saint Laurent do njegove smrti 2008. godine. Bogata tradicija, kultura, impresivni pejzaži i egzotična hrana čine Marakeš jednim od najinteresantnijih mesta na svetu.

Rabat

Rabat je četvrti od imperijalnih gradova, i čudan miks duge istorije i vrlo moderne sadašnjosti. U 12. veku tadašnji sultan je koristio kasbah (citadelu) kao bazu za svoje kampanje protiv Španaca. Upravo su tada izgrađene najznačajnije građevine u ovom gradu.

Rabat je istovremeno bio sklonište za Muslimane proterane iz Španije početkom 17. veka, a prestonica je tek od francuske okupacije. Atmosfera je u jednakoj meri i islamska i evropska.

Kazablanka

Oni koji očekuju da iza svakog ćoška vide savremenog Humphrey Bogarta ostaće razočarani. Najveći marokanski grad i industrijski centar je danas ogromna metropola u kojoj tradicionalne marokanske burnuse (ogrtači) deluju deplasirano među kravatama i fensi naočarima za sunce.

Ovaj lučki grad lagano je posrtao dok Francuzi nisu odlučili da ga srede izgradnjom širokih bulevara, javnih parkova i impozantnih Mauresque (mavarskih) građevinama. Vredi pogledati medinu (stari deo grada), a Džamija Hassana II je jedna od najvećih u svetu.

Fès

Najstariji od imperijalnih gradova, Fès je, mnogi tvrde, simbol i srce Maroka. Lavirinti uličica i prošli sjaj čine ga još intrigantnijim. Medina Fès el-Bali (Stari Fès) je jedan od najvećih živih srednjevekovnih gradova u svetu, a njegove kapije i zidine su čudesne.

Za razliku od mnogih gradova opasanih zidinama, Stari Fès se nije proširio preko zidina grada. Umesto toga, grad se proširio ka jugozapadu, prema brdima u obliku luka koji se prostire od severne do južne strane grada. U starom gradu se nalazi i Medersa Bou Inania, teološko učilište sagrađeno 1350.

Fez je duhovna i kulturna prestonica Maroka i jedna od glavnih atrakcija zemlje. Stari grad Fez Medina je najveće gradsko područje bez automobila na svetu, svetska baština i jedan od glavnih razloga zašto ljudi posećuju ovaj grad. Broji više od 9000 uskih uličica koje su prepune različitih prodavnica. Postoje dve glavne ulice u Fezu Talaa Kebira i Talaa Seghir i obe završavaju kod gradske kapije Bab Bou Jeloud.

Marakeš

Jedan od najznačajnijih kulturnih centara u Maroku, Marakeš je nekadašnja prestonica, živopisan grad poznat po bazarima i festivalima. Krenite njegovim krivudavim arterijama do srca grada – la Place Djemaa el-Fna – ogromnog trga u sred medine. Sledite svoj njuh i stići ćete do tezgi sa hranom i začinima, a voda će Vam odmah poći na usta.

Obavezno posetite Djemaa el-Fna i sukove. Ako cimanje po gradu nije ideal Vašeg odmora, pozabavite se sjajnom arhitekturom, muzejima, palatama i grobnicama. Na kraju dana, opustite svoje umorno telo u jednom od vrelih i zaparenih hammama.

Tangier

Tangier je s jedne strane neodoljiv grad odakle turisti najčešće počinju obilazak Maroka, ali i etalon gradske vreve. Nalazi se blizu Španije na krajnjem severu Maroka i njegov internacionalni okus oseća se na svakom koraku.

Najzanimljiviji deo grada je centralni deo, Petit Socco. Nekada kada je Tanger bio neutralna međunarodna zona, opušten način života bio je njegov glavni adut, mada se ni dan danas nije mnogo toga promenilo. Obavezno obiđite kasbah, arapski kvart.


                

Popularni hoteli MAROKO


Riu Palace Tikida Agadir ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Maroko - Agadir i obala atlantika, Maroko

Ocena: 87 %

Hotelski kompleks idealan za ljubitelje plaže, wellness programa i all inclusive ponude. Nalazi se na samoj obali, u centru grada. Od mora je razdvojen samo promenadom. Plaža je peščana, javna, sa privatnim hotelskim delom. Hotel nudi i program za decu: svakodnevna animacija, bazen, dečiji/mini klub. Udaljen od aerodroma 25 km.

 


 


Sirayane Boutique Hotel and Spa ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Maroko - Marakeš, Maroko

Ocena: 85 %

Elegantni butik hotel smešten je u bašti sa pogledom na planinu Atlas. Kvalitetno opremljene sobe, apartmani i spa centar nude gostima opuštajući odmor. Aerodrom u Marakešu je udaljen samo 5 km, oko 10 min vožnje. Do centra grada gde se nalaze barovi, restorani i tržni centri potrebno je 15 min vožnje. Autobusko stajalište je na 900 m.