Loading...

Kuba Letovanje

 

Doživite nezaboravno iskustvo u jednoj od najatraktivnijih zemalja sveta. Ernest Hemingvej, rum, salsa, Če Gevara i kadilak samo su neki od simbola jedinstvene i na daleko poznate Kube.

Kuba je ostrvska država, smeštena između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana.

Na Kubi je zastupljena tropska klima i dve glavne sezone, vlažna i suva. Uglavnom je toplo tokom cele godine, sa učestalim padavinama i dosta vlage, ali i sa dovoljno sunčanih dana.  

Glavni i najveći grad je Havana, ujedno i vodeća luka i trgovački centar. Poznat je po staroj arhitekturi, klasičnim automobilima, živoj muzici i odličnim koktelima.

Havana privlači svojim tempom i urbanim načinom života. Možete provesti dane u starom gradu La Habana Vieja. Ovaj deo je lavirint uskih ulica, živahnih četvrti, dvorišta, tvrđava i spomenika koji čine srce Havane. Najveći trg na Kubi je Plaza de la Revolucion, gde se nalaze najvažnije državne kancelarije i poznati mural revolucionara Če Gevare.

Nedaleko od grada je Finca Vigía - bivša kuća Erensta Hemingveja gde je napisao neke od svojih najvažnijih romana. Jedna od najboljih stvari, a koju većina turista želi da uradi je da prisustvuju svetski poznatom kabare spektaklu na otvorenom. Karneval koji se održava jednom godišnje je nezaboravno iskustvo. Salsa je prisutna u svim delovima grada, u restoranima, barovima, glavnim ulicama, pa i na šetalištu pored mora. U Havani je uvek pravo vreme za plažu. Uz tirkizno more i beli pesak, nemoguće je napraviti loš izbor za odmor. Ako želite zabavu, uputite se u Santa María del Mar, najpoznatiju plažu. Ako želite mirniji dan i manju gužvu, preporuka su Playa Boca Ciega ili Playa Jibacoa.


Kuba putovanje 2021 - Korisne informacije

 

Glavni grad: Havana, sa oko 2 miliona stanovnika

Jezik: službeni jezik je španski

Viza: za državljane Republike Srbije nije potrebna

Valuta: kubanski pezos

Najbolje vreme za putovanje: od decembra do aprila


 

Uživajte u kubano muzici

 

Son cubano, žanr afro-kubanske muzike koji je u korenu salsa muzike, vodi svoje poreklo još od kraja 19. veka. Od tog vremena, stil je inspirisao druge žanrove, od hip-hopa do pop ritmova i zvukova lokalnih uličnih muzičara. Poznat po svom jedinstvenom vokalnom stilu, oslanjanju se na špansku gitaru i lirički metar, ovde možete uhvatiti moderniju verziju, uz poznati Buena Vista Social Club. Njihova pesma „Chan Chan“ je slavljenička pesma o ljubavi i tome kako putujemo za nju.     


 

"Živeli" uz legendarni koktel Cuba Libre

 

Veče nije veče ako se ne započne sa čuvenim Cuba libre koktelom. Prvobitno napravljen sa američkom Coca-Cola i kubanskim rumom, ali kada je trgovinski embargo počeo između dve zemlje 1962. godine, Amerikanci nisu mogli dobiti autentični kubanski rum, a Kubanci su ostali bez Coca-Cole.

Da biste ga napravili, uzmite malo leda, kole, ruma i limete. Izmiksajte i gotovi ste. Ukrasite limetom. Pre nego što nazdrave, neki Kubanci prvo prospu nekoliko kapi kako ih ne bi pratila loša sreća.


 

Varadero - turistički centar Kube

 

Dva sata vožnje istočno od Havane, nalazi se Varadero – glavni turistički centar Kube. Prvi turisti su posetili ovu destinaciju 1980. godine. Sa belim peščanim plažama dužine 20 km, kristalno plavom vodom, luksuznim hotelima i vilama – postalo je sinonim za izuzetno elitnu destinaciju. Neka Vas ne iznenade ekstravagantni restorani skriveni u pećinama, kao i luksuzni barovi sa pogledom na more. Ovde se možete opustiti na plaži, uživati u brojnim sportovima na vodi, kao i u ronjenju po čemu je mesto i poznato.

Varadero je epicentar najvećih All inclusive hotela u zemlji, ali uprkos tome, ne može se poreći da je prednost Varadera predivna plaža sa belim peskom. Čak i ako imate tendenciju da izbegavate gužve i velike hotele, ipak je vredno putovanja.


 

KUBA - Preporuka hotela

Ponuda svih hotela na KUBI
 

Paradisus Varadero Resort & Spa ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Havana i okolina, Kuba

Ocena: 80 %

Hotel se nalazi u Varaderu, na prelepoj peščanoj plaži dužine 4 km. Nudi sofisticiran ambijent i uslugu all inclusive. Centar grada je udaljen oko 12 km. Aerodrom Varadero je na oko 40 km. Gosti mogu da uživaju u wellness programu, brojnim sportskim aktivnostima i animacijama.


 


Melia Las Dunas ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Kuba - Santa Clara / Cienfuegos / S. Spiritus / Camaguei

Ocena: 80 %

Hotel je smešten u prirodi, direktno na beloj peščanoj plaži Santa Maria. Odlična all inclusive ponuda i raznovrsan sadržaj garantuju opuštajući odmor. Aerodrom Santa Clara je na udaljenosti oko 110 km, vreme transfera je oko 90 min. Sledeći grad Caibarien je na 50 km.


 


Paradisus Princesa Del Mar ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Havana i okolina, Kuba

Ocena: 78 %

Elegantan hotelski kompleks namenjen samo odraslima nudi opuštenu atmosferu, direktnu lokaciju na plaži i all inclusive uslugu. Najbolja garancija za fantastičan odmor. Centar Varadera s brojnim radnjama je na oko 15 km. Vreme transfera je oko 50 minuta. Aerodrom Varadero je udaljen oko 34 km.


 


Blau Varadero ☆☆☆☆

Placeholder free icon Havana i okolina, Kuba

Ocena: 85 %

Moderan hotelski kompleks na mirnoj lokaciji. Okružen je bujnom vegetacijom i smešten na beloj peščanoj plaži. Hotel je predviđen samo za odrasle koji mogu uživati pored velikog bazena, kao i u prelepom dvorištu. Nalazi se u Varaderu. Aerodrom je udaljen oko 36 km.


 

Najbolje vreme za Kubu

 

Kubanske suve sezone traju od novembra do aprila i to je najpopularnije vreme za posetu. U ostalim mesecima postoji mogućnost za kratke, ali obilne pljuskove. Prosečne temperature ne variraju previše, i uglavnom se kreću od 20°C. U principu, istočni deo je neznatno topliji od zapadnog dela ostrva.