Loading...

Kada putovati na Maldive ?

Maldivi  se sastoje od skoro 1200 malih koralnih ostrva koja su grupisana u 26 maldivskih atola. Svako od ovih ostrva predstavlja pravi egzotični raj, jedinstvene lepote netaknute prirode i bujne tropske vegetacije. Mnoga od njih su pusta i nenaseljena, a na najlepšim su izgrađeniluksuzni hoteli . Ova ostrvska država Indijskog okeana je smeštena u Južnoj Aziji, na oko 700km udaljenosti od obale Šri Lanke.


Klima: tropska sa relativno visokom vlažnošću,  severoistočni monsun od novembra do marta, jugozapadni monsun od juna do kraja avgusta, prosečna minimalna temperatura 25,5 °C, prosečna maksimalna temperatura 30,4 °C . Sezona na Maldivima: januar, februar, mart, april, jul, avgust, novembar, decembar.

Lokacija: Indijski okean, jugozapadno od južnog dela Indije. Sastoji se od pojedinačnih arhipelaga (atola) sa ukupno oko 1.190 ostrva, od koji je 200 malih ostrva naseljeno lokalnim stanovništvom.


 

 


U kom periodu je najbolje posetiti Maldive?

Maldive odlikuje tropska klima, kao i konstantna temperatura od oko 30 stepeni tokom cele godine. Najbolje vreme za posetu ove prelepe zemlje je u periodu takozvanog suvog monsuna, od novembra pa sve do aprila. I tokom ovih meseci može, kao i svuda da ponekad padne kiša, ali je kratkotrajna i priznaćete uz ovaj ambijent i tropsku idilu, može biti romantična. Međutim, od maja do oktobra su pljuskovi češći i znatno duži zbog vlažnog monsuna. U ovom periodu, aranžmani agencija koje u svojoj ponudi imaju putovanje na Maldive su dosta jeftiniji.

 

»Naša ponuda  za  Maldive  


☼ TOPSELLERS Hoteli na Maldivima ☼

 

Kuredu Island Resort & Sangu Water Villas
Kuredu Island Resort & Sangu Water Villas

Maldivi - Lhaviyani (Faadhippolhu) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Kuramathi Island Resort
Kuramathi Island Resort

Maldivi - Rasdhoo (Nord Ari) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Meeru Island Resort
Meeru Island Resort

Maldivi - Kaafu (Nord Male) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Six Senses Laamu
Six Senses Laamu

Maldivi - Laamu (Haddhunmathi) Atoll
doručak , 7 Noći
Cena po osobi
Vilamendhoo Island Resort
Vilamendhoo Island Resort

Maldivi - Alif Dhaal (Süd Ari) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Paradise Island Resort & Spa
Paradise Island Resort & Spa

Maldivi - Kaafu (Nord Male) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa
Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa

Maldivi - Kaafu (Nord Male) Atoll
polupansion, 6 Noći
Cena po osobi
Coco Palm Dhuni Kolhu Resort & Spa
Coco Palm Dhuni Kolhu Resort & Spa

Maldivi - Baa (Süd Maalhosmadulu) Atoll
all inclusive, 6 Noći
Cena po osobi
Hotel RIU Atoll
Hotel RIU Atoll

Maldivi - Dhaalu (Süd Nilandhe) Atoll
all inclusive, 6 Noći
Cena po osobi

 


☼ PRIRODA I OKOLINA U MALDIVIMA ☼

Zaštita životne sredine je i dalje jedan od najvažnijih ciljeva na  Maldivima.  Da bi zaštitili i očuvali jedinstvenu prirodu Maldiva , postavljeno je ukupno 25 rezervata prirode. . „Eko centar“ na ostrvu Kuramathi takođe vodi kampanje za očuvanje jedinstvenog grebenskog pejzaža putem podizanja svesti.


ATOLLS IN THE MALDIVES

 1. Ari
  Atoll zapadno od  Male Atoll,  Ari Atoll - netaknuta priroda i prelepe peščane plaže na Maldivima. 
 2. Baa Atoll
   atoll, je otvoren za turiste pre par godina , pogodan je za ljubitelje ronjenja. 
 3. Huvadhoo Atoll
  Južna ostrva na Maldivima dele se na  Gaafu Dhaalu Atoll i the Gaafu Alifu Atoll.
 4. Lhaviyani Atoll
  Na 140 km severno od glavnog ostrva  Male .
 5. North MaleAtol Zajedno sa glavnim ostrvom Male, teatol formira geografski centar Maldiva. U jednoj od najmanjih prestonica na svetu, život Maldivaca možete doživeti izbliza. Međunarodni aerodrom se nalazi severno od Male, oko 1 km udaljen od ostrva Hulule.
 6. South Male AtollAtol sa prelepim naseljenim i nenaseljenim ostrvima odvojen je od severnog muškog atola kanalom, širine oko 4 km.
 7. Rasdhoo Atoll Od atola Ari na severoistoku, oko 8 km udaljen je ovaj mali atol.
 8. Haa Alifu Atoll Najsevernija atola na Maldivima udaljena je oko 280 km od Male.

   

Religija: Islam

Valuta: Maldivska rufija (od septembra 2018: 1 Euro = oko 17.99 MVR)

Vremenska zona: CET + 4h

Pasoš & visa: Obavezni, viza se dobija na aerodromu.


Male- glavni grad

Male, prestonica Republike Maldiva, pripada takozvanom atolu Kaafu i zahvata celu površinu istoimenog ostrva na kojem je smešten.

Međunarodni aerodrom-Velana  je smešten na susednom ostrvu Hulhule. Od aerodroma je organizovan transfer do vašeg hotela i transfer je uvek uključen u cenu izabranog smeštaja. U zavisnosti od izabranog hotela, transfer se obavlja: hidroavionom, brzim brodom ili u kombinaciji lokalnog leta sa brodom. 

Većina turista zbog brzo organizovanog prevoza do svog smeštaja i ne stigne da vidi i upozna malo bolje  ovaj grad. Ali ukoliko imate par slobodnih sati obavezno iskoristite priliku da posetite Narodni muzej i ostale kulturne znamenitosti, prošetate uskim ulicama i glavnim trgom, šopingujete u njihovim bazarima ili jednoj od najvećih ribljih pijaca…Sve ovo će vam biti zanimljivije i slađe uz sočne ukuse njihovog specijaliteta od kokosa i suve banane koje možete kupiti u mnogobrojnim poslastičarnicama.Takođe, postoje razni izleti iz vašeg hotela do Malea koji se uglavnom organizuju u ranijim jutarnjim časovima. Mada, za detaljnije i tačnije informacije se možete svakodnevno raspitati na recepciji. Do željena lokacije se najčešće dolazi gliserima, pa ovo može biti odlična avantura, ali i način da što bolje upotpunite svoj boravak u ovoj egzotičnoj zemlji.


 

Ukom uzrastu je u redu voditi decu na Maldive?

 

 

Maldivi nisu jedna od najzanimljivijih i tako raznovrsnih destinacija za odmor sa decom. Sa predškolskom decom koja još uvek trebaju pažnju roditelja, dani mogu biti prilično iscrpljujući. Ovo ne bi trebalo da bude problem sa starijom decom (od 8 godina starosti),  posebno na većim ostrvima, gde postoji širok spektar vodenih sportova. U poslednje vreme, vidljivi su napori da se poboljša ponuda za mališane. Kako deca brzo pronalaze prijatelje i ne mare za jezičke barijere, svakako će uživati u igri na plaži i u vodi.

Neki od Hotela na Maldivima koji su idealni  za boravak sa decom su a koji ujedno imaju sve sadržaje prilagođene najmlađima su : Kandima Maldives 5*Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa 5*,   Vilamendhoo Island Resort 4*Kihaa Maldives 5*Sun Island Resort & Spa 4* , Bandos 4*

 Preporuka hotela na Maldivima za odmor sa decom

Neki od Hotela na Maldivima koji su idealni  za boravak sa decom su a koji ujedno imaju sve sadržaje prilagođene najmlađima su 

Kandima Maldives ☆☆☆☆☆

 

Placeholder free iconMaldivi -južni Male atol, Maldivi

Ocena: 75 %

 


Kuredu Island Resort & Sangu Water Villas ☆☆☆☆

Placeholder free iconMaldivi - južni Male atol, Maldivi

Ocena: 98%

 

 

 Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa ☆☆☆☆☆

 

Placeholder free iconMaldivi - severni Male atol, Maldivi

Ocena: 75 %


 

 

 

ALL INCLUSIVE na Maldivima 
Zahvaljujući trposkoj klimi, Maldivi su destinacija koju možete posetiti bilo kada tokom godine.   hoteli, od kojih većina nudi  all inclusive, su sa  bungalowima sa privatnim izlazom na plažu ili sa privatnim vrtom kao is akupatilom koji je pod otvorenim nebom.  . Poseban doživljaj je boravak u  overwater bungalowima ,koji  praktično direktno izlaze na okean obzirom zbog svoje pozicije. . . Uživaćete u romantičnom zalasku sunca uz šum vode. Poseban doživljaj je posmatranje podzemnog sveta kroz stakleni pod u vašem overwater bungalow-u.  All-inclusive odmor na Maldivima učiniće samo vaš boravak kompletnijim . 


Hrana na Maldivima? 

 

Na Maldivima ne treba očekivati kulinarska iznenađenja. Osim nekoliko luksuznih ostrva, na kojima vrhunski evropski kuvari mogu razmaziti goste, veliki deo onoga što je na meniju rezultat je veštih improvizacija. Činjenica je da se, osim ribe, sve ostalo mora uvoziti: sir i druge mlečne proizvode iz Dubaija, meso iz Australije i Novog Zelanda, poluproizvode iz Evrope.

Tradicionalna maldivska kuhinja je vrlo obična. Glavni sastojak je riba. Ljubitelji morskih plodova posebno uživaju u tuni sa roštilja,  ili ukusnoj skuši. Popularan je i đon (filet đona). Kao prilozi služe se uglavnom pirinač, rezanci ili krompir u različitim varijantama. Mnoga jela od testenina su takođe dostupna na ostrvima. Teško je poricati indijski uticaji na maldivsku kuhinju: koriste se začini koji dolaze uglavnom iz kuhinje obližnjeg potkontinenta. Tradicionalna maldivska jela su garudija, vrsta riblje čorbe i Hiki mas, sušena riba. Svakako uživajte i u voću koje raste na samim ostrvima: banane, papaje, mango i naravno kokos.

U hotelima se služi internacionalna kuhinja. Doručak se obično nudi u obliku bogatog švedskog stola: hleb, tost, džem, kobasice, sir i jaja u različitim varijacijama, kafe ili čajevi i sveže ceđeni voćni sokovi. Ručak i večera se uglavnom služe kao švedski sto, a la carte je više izuzetak.

 

Piće na  Maldivima?

Naravno voda- uglavnom se uvozi sa Šri Lanke. Alkoholna pića su, zabranjena, mada se mogu kupiti ali po prilično visokim cenama. Vino je dosta skupo, a izbor je neverovatan, posebno na ostrvima visoke kategorije. Na primer, hotelsko ostrvo Soneva Fushi ima sopstveni vinski podrum ukopan u koralni greben, koji čak nabavlja vrhunska vina iz Francuske. Svako hotelsko ostrvo ima bar jedan bar, u kojem služe sve međunarodno poznate koktele i duge napitke. Bezalkoholna pića kao što su Coca Cola, Sprite i tonik dostupna su u limenkama ili bocama. Nacionalno piće je čaj (Sai).

 

Napojnica: tip od 5-10 US $ je prikladan za sedmični boravak, za konobara u restoranu kao i za bell boy-a.  Uz dobru uslugu, veći iznos je uvek dobrodošao.

Coral & Co

Posebno popularan je Crni koral koje je i zaštićen. Takođe, zaštićeni su i glavata kornjača i morski psi čiji ulov je u principu zabranjen. Ipak, postoje prodavnice u kojima se kao ukrasni predmeti nude komadi ajkule. Poseta glavnom gradu, Male, takođe je dobar način za kupovinu suvenira, a postoji i mnogo prodavnica u blizini Grand Friday džamije, koje nude ronilačku opremu i kupaće kostime od različitih tekstila.

 

Radno vreme

Petak je za muslimane kao praznik. Gotovo sve miruje, vlasti i druge državne institucije su zatvorene. Takođe, tokom posta Ramazana, radno vreme je ograničeno. Prodavnice u Maleu: ponedeljak-četvrtak 08-21h, petkom zatvoreno do oko 14h; Banke: ponedeljak-četvrtak  08 – 13:30h; lokalna uprava: ponedeljak-četvrtak 07-13.30h.


Preporuka hotela na Maldivima


  Hotel RIU Atoll ☆☆☆☆

Placeholder free iconMaldivi - južni Male atol, Maldivi

 

Ocena: 100%

Hotel Riu Atoll nalazi se na privatnom ostrvu Maafushi na Maldivima i ima najbolju 24-satnu uslugu all inclusive uz koju  možete uživati u ekskluzivnom odmoru na ovoj fantastičnoj destinaciji. Odmaralište u Maafushiju ima više od 250 soba opremljenih  najboljim udobnostima.


 


Kuredu Island Resort & Sangu Water Villas ☆☆☆☆

Placeholder free iconMaldivi - južni Male atol, Maldivi

Ocena: 98%

Hotel se nalazi na velikom ostrvu koje nudi sve i ispunjava skoro svaki zahtev. Ronioci, golferi i svi ljubitelji sunčanja  koji uvek traže dodatnu raznolikost, na ovom ostrvu će provesti savršen odmor.


 


 


Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa ☆☆☆☆☆

 

Placeholder free iconMaldivi - severni Male atol, Maldivi

Ocena: 75 %

Stilski dizajnirano letovalište nudi vrhunsku udobnost i lepo se stapa sa prirodom sa svojom arhitekturom i pažljivo odabranim bojama. Okruženo blistavom tirkiznom lagunom, netaknutim belim peščanim plažama i lepršavim palmama u severnom Malom Atolu, ovo odmaralište sa 5 zvezdica nudi beskrajni rekreaciju na vodi. Uživajte u ronjenju, ronjenju, veslanju, jedrenju, jet skijanju i još mnogo toga.