Loading...

Vodič kroz Jamajku

JAMAJKA

 

 

Prelepe plaže i dobar provod su samo par stvari koje vas očekuju tokom odmora na Jamajci. Dugačka obala, beli pesak, palme i opušteni barovi na plaži. U unutrašnjosti se kriju vodopadi, plantaže banana i visoke planine koje će vas oduševiti. Ostrvo ima i zanimjivu istoriju. Brojne trvđave i plantaže iz 18. veka svedoče o tome, kao i glavni grad Kingston sa kolonijalnim zgradama i muzejima.

Glavna odmarališta na ostrvu su Montego Bay, Negril i Ocho Rios. U ovim živahnim gradovima luksuzni hoteli su smešteni na plaži, u blizini reggae barova i noćnih klubova. Lucea i Runaway Bay vam nude netaknute plaže i dosta mirniji ritam.

Montego Bay je najvažnije mesto na ostrvu i sinonim za karipski raj – tropski beli pesak, netaknuti koralni grebeni i energična kultura. Najlepši hoteli se nalaze upravo ovde. Kako je drugi grad Jamajke, pulsira životom i danju i noću.

Negril je grad na zapadnoj strani ostrva gde vas očekuje svetski poznata plaža Seven Mile sa blistavim belim peskom i kristalno čistim more.  Luksuzni hoteli se nalaze na severu, dok manji porodični hoteli su locirani na jugu. Grad ima ponudu i za najzahtevnije posetioce.

Glavna atrakcija koja vas očekuje u popularnom odmaralištu Ocho Rios je spektakularni vodopad Dunn River Falls. Visine je 600m, prolazi kroz gustu smaragdnu šumu  i pravo je nacionalno blago zemlje. Pored toga, Turtle Beach, Mahogany Beach, Reggae Beach su plaže koju možete videti samo na Karibima. Beli pesak sa kokosovim palmama, i hotelima visoke kategorije.

Na severozapadu Jamajke nalazi se Lucea. Idealno mesto ukoliko želite da se distancirate od gužve. Pored fantastičnih plaža sa belim peskom, mesto ima i istoriju vrednu pažnje. Zamak Fort Charlotte je sagrađen 1761. godine sa ciljem da zaštiti obalu. Obavezno posetite i zgradu suda čiji toranj sa satom je greškom dospeo u Luceu.

Na severnom delu ostrva smešten je mali zaliv Runaway Bay – mesto koje vam nudi potpunu relaksaciju. Bele, peščane plaže i mirna, prozirna voda učiniće da zauvek želite da ostanete u ovom ušuškanom delu Kariba. U blizini, na samo pola sata, nalazi se najpoluranija atrakcija ostrva, spomenik posvećen kralju reggae, Bob Marley.


Šta posetiti?

 

 

Karneval – cela Jamajka učestvuje u karnevalu koji se održava od sredine februara do sredine aprila. Očaraće vas kostimi, reggae i calypso muzika kao i duge zabave na plaži.

✓ Popnite se na vrh Dunns River vodopada. Poseta ovog 600 m visokog vodopada u Ocho Rios je obavezna avantura.

✓ Zaustavite se kod Bob Marley muzeja. Ovaj muzej u Kingstonu odiše šarmom njegove kuće, gde možete videti veliki asortiman suvenira, kao i repliku njegove prodavnice ploča ‘Wail’n Soul’m’.

✓ Uživajte u spektakularnom zalasku sunca na plažama Seven Mile i Doctor’s Cave.


 

Highlights hoteli Jamajka


Half Moon ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Jamajka

Ocena: 95 %

Elegantni kompleks vila smešten na dugačkom zalivu u obliku polumeseca. Nalazi se u mestu Montego Bay. Prostire se na 160 hektara, i nudi gostima vile, bungalove i tropske vrtove.Privatna peščana plaža je dužine 3 km, golf tereni su u neposrednoj blizini. Aerodrom je na 8,4 km, vreme transfera oko 10 min.


 


Riu Palace Jamaica ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Jamajka

Ocena: 92 %

Hotel samo za odrasle. Nudi odličnu uslugu i all inclusive koncept. Smešten je u zalivu Montego Bay, direktno na plaži dužine 500 m. Centar mesta Montego Bay je na 4,5 km, ali prodavnice se nalaze na 350 m od hotela. Međunarodni aerodrom na 3 km. Vreme transfera je oko 10 minuta.


 


Riu Montego Bay ☆☆☆☆

Placeholder free icon Jamajka

Ocena: 83 %

Nalazi se na severozapadu ostrva, smešten u idiličnom zalivu, direktno na plaži. Ovaj hotel nudi širok all-inclusive program i gosti mogu uživati u odmoru do maksimuma! Centar Montego Bay je udaljen oko 4,5 km, prodavnice se nalazi u blizini. Aerodrom je na oko 3 km, vreme transfera je oko 10 minuta.


 

Najbolje vreme za Jamajku?

 

Očekuju vas umerene temperature tokom cele godine. Letnji meseci su svakako najtopliji kada je temperatura preko 30 °C. Zime su malo hladnije, ali i dalje sa temperaturom oko 20 °C. To je i najsušnija sezona, jer kiše uglavnom padaju tokom leta i jeseni.