Loading...

Vodič kroz Arubu

ARUBA I CURACAO

 

Aruba moža nije tropski raj, ali ljubazni ljudi, brojna odmarališta i atrakcije učinili su ostrvo jednim od najpopularnijih odredišta na Karibima. Ima sve kvalitete koje jedno karipsko ostrvo treba da ima: beli pesak, palme i toplo more. Najlepši deo obale dužine 11 km povezuje Palm Beach i Eagle Beach na zapadnoj strani. Osvojio je 4. mesto na anketi najboljih svetskih plaža u 2018. godini. Kako je Aruba jedna od četiri države koje čine Kraljevinu Holandiju, holandska kultura je izuzetno zastupljena, ali nije jedina koja je oblikovala ovo ostrvo. Prisutan je i američki uticaj, što je uglavnom izraženo u restoranima.

Palm Beach je glavno omaralište Arube. Svetlucavi pesak, tropski grebeni i odlična zabava čine ga idealnom destinacijom za odmor. Karakteriše ga tropska obala dužine 3 km, luksuzni hoteli na samoj plaži, elegantni restorani i dizajnerske prodavnice. Na severozapadnoj strani ostrva, Eagle Beach nudi nešto laganiji ritam i više privatnosti. Ima jednu od nalepših svetskih plaža sa šećerno belim peskom i tirkiznom vodom. Ako ste ljubitelji ronjenja, možete otići do grebena Technicolor koji se nalazi u blizini obale.

Glavni grad Arube, Oranjestad, smešten je na južnoj obali ostrva. Ispunjen holandskim kolonijalnim zgradama, razlikuje se od svih ostalih na Karibima. Posetiocima su na raspolaganju atrakcije kao što je nacionalni park i nacionalni arheološki muzej. Grad je poznat i kao luka namenjena luksuznim brodovima za krstarenja. Oko luke se nalazi nekoliko velikih tržnih centara, a u pozadini je Fort Zoutman, tvrđava iz 18. veka u kojoj je smešten istoriski muzej.

U južnom delu Karipskog mora smešteno je rajsko ostrvo Curacao. Pripada grupi ABC ostrva, koju čine Aruba, Curacao i Boner. Prilično izolovano ostrvo ali sa bogatim kulturnim nasleđem i impresivnom prirodom. Skriveni zalivi, netaknute plaže, kristalno čisto more oduševljavaju sve posetioce. Glavni grad Vilemstad je na UNESCO-voj listi svetske baštine. Njegov centar privlači turiste svojom arhitekturm i istorijskim građevinama. Ostrvo ima preko 40 plaža i idealno je za različite sportove na vodi. Takođe, odlična je lokacija za ljubitelje ronjenja koji će uživati u jedinstvenom podvodnom svetu.


 

PREPORUKA HOTELA ARUBA


Riu Palace Aruba ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Aruba

Ocena: 83 %

Odličan all inclusive koncept, moderan hotelski kompleks i savršena lokacija nude sve uslove za opuštajući odmor. Hotel se nalazi na najlepšoj plaži na Arubi. Peščana plaža “Palm Beach” je dužine 3500 m. Oranjestad je udaljen 11 km. Vreme transfera je oko 30 minuta. Aerodrom u Arubi je na 10 km


 


Riu Palace Antillas ☆☆☆☆☆

Placeholder free icon Aruba

Ocena: 78 %

Hotelski kompleks samo za odrasle, sa odličnom all inclusive uslugom i bogatim zabavnim programom. Nalazi se na samoj plaži, na severozapadu ostrva. Okružen je luksuznim restoranima i prodavnicama. Udaljen je 11 km od Oranjestada. Vreme transfera je oko 30 min. Aerodrom u Arubi je na 10 km


 


Tamarijn Aruba All Inclusive ☆☆☆☆

Placeholder free icon Aruba

Ocena: 80 %

Hotel je smešten direktno na dugoj peščanoj plaži Druif Beach dužine oko 2 km, što je i njegova najveća prednost. Vodeni sportovi su ovde izuzetno važni. Centar grada Oranjestad je na 5 km udaljenosti, odnosno 10 min vožnje autom. Aerodrom je na 7 km od hotela.


 

Najbolje vreme za Arubu i Curacao?

 

Aruba i  Curacao su popularne destinacije zbog umerene klime i mirnog vremena tokom cele godine. U Arubi je prosečna temperatura oko 28 °C. Ostrva se nalaze van pojasa uragana i  nema opasnosti od oluje. Najbolje vreme za Curacao je od decembra do aprila. Najveće gužve su tokom sezone karnevala, od januara do februara.