Top
 

Menorka

Menorka

 

✪ Zašto MENORKA?

Menorka, mesto odakle ćete prvi videti izlazak sunca u Španiji, predstavlja ostrvo ranoranilaca u ovoj zemlji. Plaže na njemu su divne i bez mnogo gužve. Kristalno čista voda smaragdne boje privlači ljubitelje skijanja na vodi, jedrenja i plovidbe morem. Plaža Plaja De Binigaus je savršena za porodice, dok je Kala Miđana bajkovito mesto za zaljubljene. Uputite se u grad Alaoir i probajte svež sir koji se pravi na ostrvu, ili se vratite u prošlost posetom ljupkom ribarskom naselju Fornels.

Menorka leži severozapadno od Majorke. Ovo je nešto mirnija alternativa od Majorke i Ibice – ako želite da provedete odmor na nekom lepom ostrvu bez klubova i večernje vreve, Menorka je idealan izbor. Pomislite samo na plaže okupane suncem, kobaltno plavo more i brda pokrivena šumom. Sjajno ćete se provesti i ako obiđete glavni grad ostrva, Maon, kao i živopisnu luku Ciudadela.

Ime ostrva Menorka (šp. Minorca) potiče od latinskih reči „Insula minor“, kasnije „Minorica“, što znači „manje ostrvo“. Glavni grad ostrva je Maon (šp. Mahón). Iako manja od Majorke, Menorka se može pohvaliti izuzetnim plažama, koje nisu prepune turista kao na Majorki. Najpoznatije su: Cala Pilar, La Vall, Son Xoriguer, Son Saura, Es Talaier i druge. Menorka ima bogatu ponudu i za one sa više avanturističkog duha: kajaking, jedrenje, jahanje konja…

✪ Kada je najbolje vreme za MENORKU?

Raspolaže sa 315 sunčanih dana godišnje, nalazi se u sred Sredozemnog mora, što znači da su za nju karakteristična suva, topla leta i blage zime. Ako želite da izbegnete mase turista koji opsedaju Balearska ostrva i da uživate u prirodi, posetite Menorku u maju, junu ili septembru. Temperature se tada kreću između 15 i 26 stepeni Celzijusa. U julu i avgustu su temperature preko trideset stepeni. Proleće i jesen sa svojih dvadesetak stepeni, takođe mogu biti dobro vreme za posete.

 

✪ Šta raditi na MENORCI?

 • U prelepoj luci mesta Mahon postoji poznata Ksoriguer fabrika džina, posetite je i saznajte kako se pravilo omiljeno piće ostrva više od jednog veka. Za malo drugačiji ukus, probajte specijalitet biljnih sorti i ono što je poznato kao “Menorkanski doručak” – čist džin.
 • Potrebno je malo truda da se dođe do uvale Cales- neuredne drumske staze ili 45 minuta šetnje kroz maslinjake Son Vitamina, ali vas tamo dočekuje jedna od najlepših znamenitosti Menorke. Strme litice u ovom prelepom tirkiznom zalivu imaju više od 100 pećina koje su tokom bronzano doba formirane u stenama. Sada su ove pećine prazne, ali su nekada korišćenje kao kuće i grobnice.
 • Ako bi se moglo dodeliti prvo mesto za najlepšu uvalu Menorke, Macarella Beach bi lako mogla poneti tu titulu. Da biste došli do nje potrebno je 15 minuta vožnje od Ciutadele, zatim 15 minuta hoda kroz borovu šumu ali vas kao nagrada čekaju fini sitan pesak i tirkizna voda.
 • Istražite neku od skrovitih uvala sa tirkiznom vodom i okruženih strmim liticama i borovima. Kala Trukveta je poznata po plitkoj vodi i divljoj šumi koja je okružuje; Kala Pregonda je pozanta po crvenkasto-zlatnom pesku i mnoštvom malih ostrvaca koja se nalaze u moru.
 • Za Ciutadelu se često kaže da je Audrei Hepburn Baleara. Iako predstavlja dodir sa starim svetom, u isto vreme je moderna i puna stila. Jedno od najpopularnijih mesta je Ses Voltes, prepun tapas barova i butika koji izlazi na marinu ispunjenoj jahtama i restoranima s morskim plodovima.
 • Posetite Torre d’en Galmes,  praistorijsko selo koje je bilo dom za više od 1.000 ljudi još 1400. godine pre nove ere
 • Dva vodena parka na Menorci, Aquarock u Cala’n Bosch i aquapark u Cala’n Forcat, odličan su izbor za porodičan dan- uživajte u brojnim toboganima, mehanizmima za pravljenje talasa i child friendly zonama.
 • Isprobajte čuveni sir sa ovog ostrva, maon, koji se pravi od pasterizovanog mleka i fermentiše do šest meseci.
 • Neka od najboljih arheoloških nalazišta iz praistorijskog doba se nalaze na ovom ostrvu. Ulaz u Trepuko je besplatan, a u Talati de Dalt košta četiri evra. Tu možete videti drevne ostatke naselja iz talajotskog doba.

 

Preporuka hotela

 

Best FAMILY Punta Prima 4* – Punta Prima  

 

Smešten direktno na plaži, ovaj hotelski kompleks sa velikim bazenom omogućava zabavu za celu porodicu.  Udaljen je oko 500 m od mirne plaže Punta Prima, 4 km od San Luis i 8 km od Mahón. Vreme transfera je oko 30 min. Aerodrom je na oko 15 km, vreme transfera je 40 min.

 

 

 

 

TUI FAMILY LIFE Mar Menorca 3* – Cala Canutells

 

Kompleks se nalazi na 500 m od male, prirodne, peščane uvale. Do uskih peščanih plaža se može pristupiti stepenicama. Napomena, uvale i plaže Menorke su zaštićene tako da nije dozvoljeno uklanjanje morske trave. Do Mahona gde su smeštene brojne prodavnice i restorani ima 15 km. Vreme transfera je oko 20 min.

 

 

 

Paradise Club Spa 4* – Cala n Bosch

 

All inclusive hotel na odličnoj lokaciji obećava zabavu tokom boravka, za sve uzraste. Gostima su na raspolaganju bazeni sa toboganima i veliki spa centar.  U blizini je prelepog mesta Cala’n Bosch. Plaža je na oko 400 m. Grad  Ciutadella je udaljen 10 km, aerodrom 54 km.

 

 

 

 


 • Included
  Menorka
 • Not Included
  Departure Taxes
  Entry Fees
  5 Star Accommodation
  Personal Guide
  Breakfast