+381/11 41 14 000

, Brankova 32
Top
 

Halkidiki

Halkidiki

 

Kompletna ponuda hotela

 

Najbolji hoteli na Halkidikiju ocenjeni najvišim ocenama, uključujući luksuzne hotele, boutique hotele, hotele za porodice.

 

Pogledajte preporuke TOP hotela na Halkidikiju za 2021.

 

Halkidiki je regija u severnoj Grčkoj i prostire se od grada Soluna prema jugu formirajući tri rta, takozvana prsta: Kasandru, Sitoniju i Atos. Bogata priroda, gde se borove šume smenjuju sa dugim peščanim plažama i morskim površinama neobičnih nijansi plave boje, a prevashodno lokacija, ključni su razlozi zašto je ovo najposećenija regija turista iz Srbije, ali i samih Grka sa severa.

Odlični prirodni uslovi su doprineli da se izgradi jako dobra turistička infrastruktura. Na Halkidikiju nijedna tačka nije udaljena više od 137 kilometara od vode (što je oko sat i po vremena vožnje). Tako da je najveći broj hotelskih kapaciteta i resort-ova skoncentrisan blizu ili na samim plažama.


 

KASANDRA 

 

 

Kasandra je omiljena destinacija za letovanje naših turista. Razlog tome je najpre blizina (prvo mesto udaljeno je oko 60km od Soluna), prelepe plaže, ali i pristupačne cene.

Sam ulazak na početak Kasandre je specifičan zato što se mora preći most kod mesta Nea Potidea, koji povezuje Kasandru sa Halkidikijem i zaliv Termaikos na zapadu sa zalivom Toroneos na istoku.

Kasandra je turistički razvijenija u odnosu na Sitoniju i Atos, pa samim tim i urbanija, što je prednost za one koji žele raznovstan odmor. Ukoliko volite popularna i vrlo posećena mesta sa lepim gradskim plažama, šetalištima s mnoštovom kafića, restorana, prodavnica, svakako treba odabrati Pefkohori, Hanioti, Polihrono i Kaliteu. Sva ova mesta imaju lepe plaže, naročito Kalitea čija se plaža ubraja u najlepše na čitavom Halkidikiju.

Za ljubitelje mirnijeg letovanja pravi izbor su mesta na zapadnoj obali: SiviriFurkaNea SkioniPosidiLoutra.

Najlepše plaže Kasandre: Egeopelagitika kod Posidija, Ksenija i čitav potez od Pefkohorija ka Paljuriju sa fantastičnim beach barovima, plaža u Kalitei i potez od Kalitee prema Kriopigiju, Sani kod čuvenog Sani Resorta, kao i veliki peščani rt u Posidiju.

Plaža Sani je poznata po luksuznom kompleksu hotela uz samu plažu. Ulaz se plaća 20€ prilikom parkiranja i tih 20€ možete iskoristiti u kafićima ili restoranima u okviru kompleksa. Plaža Sani je veoma lepa, a kompleks fantastično uređen sa sopstvenom marinom za luksuzne jahte gostiju. Ukoliko volite da prošetate kroz, do perfekcije uređene prostore, možete posetiti Sani i okupati se na još jednoj predivnoj plaži poluostrva Kasandra.

Najpoznatija plaža na Kasandri je Ksenija. Ova plaža omiljena je porodicama sa decom.

U blizini Ksenije nalazi se takođe lepa plaža Golden beach. Ona je karakteristična po sitnom šljunku i dosta manjoj gužvi u odnosu na Kseniju.

Jedna od predivnih plaža koju vredi posetiti jeste Egeopelagitika u mestu Posidi. Kilometrima duga plaža, sa mnogo prostora za sve posetice, pesak, postepena dubina i predivni zalasci sunca. Na ovoj plaži nikada nema gužve, pa Vam je pravo opuštanje zagarantovano.

Gradska plaža u mestu Kalitea je po mnogima najlepša plaža na Kasandri. Odlikuje je tirkizno more, sitan pesak, kristalno čista i prozirna voda, plićak, pa neka Vam Kalitea bude obavezna stanica prilikom obilaska Kasandre. Kalitea je odlično mesto za večernje izlaske, jer se u njoj nalaze nadaleko poznati noćni klubovi u kojima gostuju najveće zvezde Grčke, ali i susednih zemalja.

Afitos je vrlo autentično mesto na Kasandri, potpuno drugačije od svega što ona pruža. Preporučujemo da ga posetite kasnije popodne i uživate u fenomenalnom pogledu na more, koji se pruža sa ovog mesta na litici. Kaldrmisane, uske uličice, kućice sa kamenim fasadama, prijatna i živa atmosfera sigurno će Vam ostati zadugo u sećanju.

Za večernje šetnje Vam preporučujemo da posetite Hanioti. Veoma lepo uređeno mesto, sa lepim parkom uz more i puno šetačkih uličica prepunih sadržaja i atrakcija za turiste, Hanioti je zasigurno najlepše letovalište na Kasandri.

A ako želite da probate morske specijalitete, preporučujemo Vam da posetite Nea Skioni koji je poznat po dobrim ribljim tavernama i specijalitetima od ribe i morskih plodova.


 

SITONIJA 

 

 

Prva asocijacija za Sitoniju je nezaboravni krajolik, mir i tišina, prelepe plaže. Sitonija je smeštena između Kasandre i Atosa. Iako je 300 km duga obala Sitonije raznovrsnija u odnosu na Kasandru, turizam na Sitoniji je slabije razvijen. To je upravo prednost ovog prsta, jer kuda god da krenete bićete okruženi brdima pod borovom šumom, vinogradima, voćnjacima u unutrašnjosti i plantažama maslina. Na obali se smenjuju živopisna ribarska sela, prelepe uvale, borove šume, turistički kompleksi, kamp naselja i duge peščane plaže.

Zapadna obala Sitonije je komercijalizovanija od istočne obale. Odlikuju je duge, široke plaže sa kvalitetnim peskom. Prvo poznatije letovalište je Gerakini, zatim Psakoudia, južnije Metamorfozi i Nikiti.

Najurbanije mesto zapadne obale je Neos Marmaras. Ovde možete naći bezbroj taverni, restorana, kafića, barova, marketa, prodavnica suvenira… Plaže oko Neos Marmarasa su male sa mekim peskom i postepenim ulaskom u vodu. Obilazak zapadne obale Sitonije završava se luksuzim odmaralištem Porto Carras i mestašcem Toroni sa čuvenom plažom sa zlatnim peskom.

Mesto Vouvourou je pravo mesto za porodičan odmor, ukoliko se odlučite za istočnu obalu Sitonije. Posebna atrakcija je ostrvo Diaporos, koje je nalazi preko puta mesta Vouvourou. Do ostrva se lako stiže čamcem, vode su mirne, a ostrvo je odlično za istaživanje laguna i izolovanih plaža.

Teško je izdvojiti najbolju plažu, ali svakako preporuka je ne izostaviti egzotične plaže sa neverovatnom bojom vode i neobičnom konfiguracijom terena, poput: Orange beach (Kavourotripes), KalamitsiKaridi, Trani Ammouda, Lagomandra, Kalogria, Koviou plaža i Platanitsi.

Obala Kavurotripes je dugačka 5 km i na ovom potezu nalaze se 3 plaže koje se ubrajaju u najlepše plaže Sitonije: Orange, Kavurotripes Paradise i Mega Portokali. Orange beach (Kavourotripes) je možda i najpoznatija plaža na Sitoniji, posebno među onima koji vole da istražuju malo nedostupnije lokacije. Svojom neverovatnom bojom vode i neobičnom konfiguracijom terena ova plaža zaslužuje da je makar jednom obiđete, a sigurni smo da to neće ostati na jednoj poseti. U jeku sezone gužva je skoro zagarantovana pa to morate imati u vidu.

Plaža Kalamitsi je plaža koja ima sve! Čisto more sa predivnom bojom, sitan i prijatan pesak, prostora koliko Vam srce želi, deo koji je odlično uređen sa postavljenim ležaljkama i suncobranima, taverne odmah do plaže, i na kraju osjećaj ušuškanosti i pravog odmaranja kada se zavalite na plaži Kalamitsi.

Plaža Karidi je dodir egzotike na Sitoniji nikako ne treba da propustite! Svojom bojom mora i peska plaža Karidi će učiniti da se osećate kao da ste na Karibima ili nekom egzotičnom ostrvu u Pacifiku. Plićak je čini sjajnom i za klince, a laka dostupnost je samo još jedna od prednosti.

Trani Ammouda je skoro dva kilometra duga plaža koja će Vas ostaviti bez daha zbog svoje veličine i pogleda na Atos. O gužvi ne morate da brinete, jer ima mesta za čitavu Sitoniju. Super je za klince i celodnevni boravak. Za ranoranioce, posebna atrakcija je izlazak sunca preko susednog Atosa.

Plaža Lagomandra je super čista i uređena, sa morem u istom fazonu i asfaltiranim prilazom. Ovo je plaža za one koji ne vole mnogo cimanja ili iznenađenja, ali ne po cenu da ostanu na gradskoj plaži. Lagomandra je ponositi nosilac Plave zastave i sjajna je za sve kombinacije, bilo za porodice sa decom, zaljubljene parove, ili za mlade. Baš zato je i veoma popularna, pa su moguće gužve.

Agios Ioannis je plaža na zapadnoj obali. Veoma je dugačka, sa lepom bojom mora, odličnim barom Riviera i velikim parkingom u zaleđu. Na plaži ima uvek sasvim dovoljno prostora za sve posetioce. Nema velike gužve čak ni u jeku sezone u delu koji je za slobodne posetioce, dok bar treba posetiti ranije samo tokom avgusta.

Plaža Kalogria je peščana plaža sa prirodnim hladom i plićakom. Ova plaža je u sezoni veoma posećena, pa je poželjno doći ranije zbog parking mesta. Najlepši deo je onaj bliže Mango hotelu.

Plaža Lagonisi se nalazi na istočnoj strani Sitonije. Organizovana je i najvećim delom pripada kafiću, pa prostora za sopstvenu opremu ima malo. Plaža je poznata po tirkiznom moru i sitnom pesku. Ima i nešto prirodnog hlada. Oduševiće Vas boja mora.

Plaža Klimataria se nalazi na jugu Sitonije, u blizini Sikije. Plaža ima dugačak plićak, veoma sitan pesak i čistu vodu. Savršena je za porodice sa malom decom, a poslednjih godina na njoj ima dosta gužve.

Plaža Koviou se nalazi na zapadnoj obali, 6 km od Nikitija prema Neos Marmarasu. Manja plaža sa veoma lepom bojom mora uz malo prirodnog hlada. Odlična za ronjenje.

Skretanje za plažu Mega Portokali je oko 400 m posle skretanja za plažu Orange gledano iz Sartija. Plaža je divlja, sa predivnim morem, plićakom i malo strmim prilazom.

Plaža Platanitsi pripada kampu, pa se ulaz plaća (2eur). Plaža je široka, sa sitnim šljunkom, odličnim barom sa još boljom muzikom, ali i nešto češćim vetrom. Plaža je uređena.

Plaža Armenistis je velika peščana plaža sa tirkiznom bojom mora koja će Vas oduševiti i borovom šumom u zaleđu. Plaža pripada kampu i ulaz se plaća 3-5 eur po osobi. Na plaži je velika gužva u jeku sezone, pa je parkiranje moguće samo uz magistralu.


 

ATOS

 

Treći i najistočniji prst je Atos. Čitavom dužinom poluostrva proteže se planinski greben, koji se izdiže nad morem i doseže visinu do 2000m – Sveta Gora, najznačajniji centar pravoslavlja. Tako da ovo poluostrvo najviše posećuju hodočasnici.

U podnožju planine Atos, nalazi se Uranopolis – Nebeski grad. Simbol Uranopolisa jeste vizantijski toranj Prosforio, danas jedinstveni muzej hrišćanskih antikviteta. Uranopolis je, takođe, jezgro većine hotela i plaža na Atosu.

Najveći broj lepih plaža na Atosu nalazi se u okolini mesta Nea Roda, u okolini mesta Olimpijada i na ostrvu Amuliani. Preporuka, bilo da ste ljubitelji divljih manjih ili uređenih prostranih plaža, su: BabilonCuba (Proti Ammoudia)ZuglaKakoudiaLegend plažaVulitsa i Komitsa i najpopularnija plaža na zapadu Ksiropotami.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 • Included
  Halkidiki
 • Not Included
  Departure Taxes
  Entry Fees
  5 Star Accommodation
  Personal Guide
  Breakfast