Loading...

Maldivi

Putovanje na Maldive

Naziv: Republika Maldivi

Klima: tropska sa relativno visokom vlažnošću,  severoistočni monsun od novembra do marta, jugozapadni monsun od juna do kraja avgusta, prosečna minimalna temperatura 25,5 °C, prosečna maksimalna temperatura 30,4 °C . Sezona na Maldivima: januar, februar, mart, april, jul, avgust, novembar, decembar.

Lokacija: Indijski okean, jugozapadno od južnog dela Indije. Sastoji se od pojedinačnih arhipelaga (atola) sa ukupno oko 1.190 ostrva, od koji je 200 malih ostrva naseljeno lokalnim stanovništvom.


U kom periodu je najbolje putovati na Maldive?

Maldive odlikuje tropska klima, kao i konstantna temperatura od oko 30 stepeni tokom cele godine. Najbolje vreme za putovanje na Maldive je u periodu takozvanog suvog monsuna, od novembra pa sve do aprila. I tokom ovih meseci može, kao i svuda da ponekad padne kiša, ali je kratkotrajna i priznaćete uz ovaj ambijent i tropsku idilu, može biti romantična. Međutim, od maja do oktobra su pljuskovi češći i znatno duži zbog vlažnog monsuna. U ovom periodu, aranžmani agencija koje u svojoj ponudi imaju putovanje na Maldive su dosta jeftiniji.


TOPSELLERS Hoteli na Maldivima 

 

Kuredu Island Resort & Sangu Water Villas
Kuredu Island Resort & Sangu Water Villas

Maldivi - Lhaviyani (Faadhippolhu) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Kuramathi Island Resort
Kuramathi Island Resort

Maldivi - Rasdhoo (Nord Ari) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Meeru Island Resort
Meeru Island Resort

Maldivi - Kaafu (Nord Male) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Six Senses Laamu
Six Senses Laamu

Maldivi - Laamu (Haddhunmathi) Atoll
polupansion, 7 Noći
Cena po osobi
Vilamendhoo Island Resort
Vilamendhoo Island Resort

Maldivi - Alif Dhaal (Süd Ari) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Paradise Island Resort & Spa
Paradise Island Resort & Spa

Maldivi - Kaafu (Nord Male) Atoll
puni pansion, 7 Noći
Cena po osobi
Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa
Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa

Maldivi - Kaafu (Nord Male) Atoll
doručak , 6 Noći
Cena po osobi
Coco Palm Dhuni Kolhu Resort & Spa
Coco Palm Dhuni Kolhu Resort & Spa

Maldivi - Baa (Süd Maalhosmadulu) Atoll
all inclusive, 6 Noći
Cena po osobi
Hotel RIU Atoll
Hotel RIU Atoll

Maldivi - Dhaalu (Süd Nilandhe) Atoll
all inclusive, 6 Noći
Cena po osobi

 


ATOLI NA  MALDIVIMA

 1. Ari
  Atoll  je pozicioniran zapadno od Male Atoll, Ari Atoll odlikuje netaknuta priroda i prelepe plaže
 2. Baa Atoll
   je postao dostupan turistima pre par godina. Baa Atoll je interesantan za ljubitelje ronjenja. Ovde takođe možete uživati u prelepim peščanim plažama. 
 3. Huvadhoo Atoll
  Pozicioniran je južno od Malea i deli se na  Gaafu Dhaalu Atoll i Gaafu Alifu Atoll.
 4. Lhaviyani Atoll
  Udaljen je oko 140 km severno od  Male .
 5. North Male
  Atol Zajedno sa glavnim ostrvom Male, teatol formira geografski centar Maldiva. U jednoj od najmanjih prestonica na svetu, život Maldivaca možete doživeti izbliza. Međunarodni aerodrom se nalazi severno od Male, oko 1 km udaljen od ostrva Hulule .
 6. South Male Atoll

  Atol sa prelepim naseljenim i nenaseljenim ostrvima odvojen je od severnog  atola kanalom, širine oko 4 km.

 7. Rasdhoo Atoll
  U odnosu na  Ari Atoll je severo-istočno , na oko8 km 
 8. Haa Alifu Atoll
  Najseverniji atol na Maldivima, 280 km od  Male .

Male- glavni grad

Male glavni i najveći grad ove ostrvske republike. Smatra se jednim od najnaseljenijih gradova u svetu i središte je svih poslovnih aktivnosi na Maldivima. Međunarodni aerodrom je smešten na susednom ostrvu Hulhule. Male, prestonica Republike Maldiva, pripada takozvanom atolu Kaafu i zahvata celu površinu istoimenog ostrva na kojem je smeštena. Samo ostrvo i grad nisu posebno veliki, ali su jedni od najgušće naseljenih na svetu, jer ovde živi trećina ukupnog stanovništa Maldiva. Kao i svaki glavni grad, Male predstavlja centar trgovinskih aktivnosti i u njemu je smeštena trgovačka pomorska luka.Većina turista zbog brzo organizovanog prevoza do svog smeštaja i ne stigne da vidi i upozna malo bolje  ovaj grad. Ali ukoliko imate par slobodnih sati obavezno iskoristite priliku da posetite Narodni muzej i ostale kulturne znamenitosti, prošetate uskim ulicama i glavnim trgom, šopingujete u njihovim bazarima ili jednoj od najvećih ribljih pijaca…Sve ovo će vam biti zanimljivije i slađe uz sočne ukuse njihovog specijaliteta od kokosa i suve banane koje možete kupiti u mnogobrojnim poslastičarnicama.Takođe, postoje razni izleti iz vašeg hotela do Malea koji se uglavnom organizuju u ranijim jutarnjim časovima. Mada, za detaljnije i tačnije informacije se možete svakodnevno raspitati na recepciji. Do željena lokacije se najčešće dolazi gliserima, pa ovo može biti odlična avantura, ali i način da što bolje upotpunite svoj boravak u ovoj egzotičnoj zemlji.


Hrana na Maldivima? 

 

Na Maldivima ne treba očekivati kulinarska iznenađenja. Osim nekoliko luksuznih ostrva, na kojima vrhunski evropski kuvari mogu razmaziti goste, veliki deo onoga što je na meniju rezultat je veštih improvizacija. Činjenica je da se, osim ribe, sve ostalo mora uvoziti: sir i druge mlečne proizvode iz Dubaija, meso iz Australije i Novog Zelanda, poluproizvode iz Evrope.

Tradicionalna maldivska kuhinja je vrlo obična. Glavni sastojak je riba. Ljubitelji morskih plodova posebno uživaju u tuni sa roštilja,  ili ukusnoj skuši. Popularan je i đon (filet đona). Kao prilozi služe se uglavnom pirinač, rezanci ili krompir u različitim varijantama. Mnoga jela od testenina su takođe dostupna na ostrvima. Teško je poricati indijski uticaji na maldivsku kuhinju: koriste se začini koji dolaze uglavnom iz kuhinje obližnjeg potkontinenta. Tradicionalna maldivska jela su garudija, vrsta riblje čorbe i Hiki mas, sušena riba. Svakako uživajte i u voću koje raste na samim ostrvima: banane, papaje, mango i naravno kokos.

U hotelima se služi internacionalna kuhinja. Doručak se obično nudi u obliku bogatog švedskog stola: hleb, tost, džem, kobasice, sir i jaja u različitim varijacijama, kafe ili čajevi i sveže ceđeni voćni sokovi. Ručak i večera se uglavnom služe kao švedski sto, a la carte je više izuzetak.

 

Šta se pije na Maldivima?

Naravno voda- uglavnom se uvozi sa Šri Lanke. Alkoholna pića su, zabranjena, mada se mogu kupiti ali po prilično visokim cenama. Vino je dosta skupo, a izbor je neverovatan, posebno na ostrvima visoke kategorije. Na primer, hotelsko ostrvo Soneva Fushi ima sopstveni vinski podrum ukopan u koralni greben, koji čak nabavlja vrhunska vina iz Francuske. Svako hotelsko ostrvo ima bar jedan bar, u kojem služe sve međunarodno poznate koktele i duge napitke. Bezalkoholna pića kao što su Coca Cola, Sprite i tonik dostupna su u limenkama ili bocama. Nacionalno piće je čaj (Sai).

Specijaliteti: Alui – slatki krompir, Garudija – riblja supa  sa lukom i limunom, Kulhi boakibaa – dezert sa mnogo začina, Hiki mas – komadi sušene ribe, Kastad- jako zaslađen puding, Keema – rolnice od ribe i pirinča.

Napojnica: tip od 5-10 US $ je prikladan za sedmični boravak, za konobara u restoranu kao i za bell boy-a.  Uz dobru uslugu, veći iznos je uvek dobrodošao.

Coral & Co

Posebno popularan je Crni koral koje je i zaštićen. Takođe, zaštićeni su i glavata kornjača i morski psi čiji ulov je u principu zabranjen. Ipak, postoje prodavnice u kojima se kao ukrasni predmeti nude komadi ajkule. Poseta glavnom gradu, Male, takođe je dobar način za kupovinu suvenira, a postoji i mnogo prodavnica u blizini Grand Friday džamije, koje nude ronilačku opremu i kupaće kostime od različitih tekstila.

 

Radno vreme

Petak je za muslimane kao praznik. Gotovo sve miruje, vlasti i druge državne institucije su zatvorene. Takođe, tokom posta Ramazana, radno vreme je ograničeno. Prodavnice u Maleu: ponedeljak-četvrtak 08-21h, petkom zatvoreno do oko 14h; Banke: ponedeljak-četvrtak  08 – 13:30h; lokalna uprava: ponedeljak-četvrtak 07-13.30h.

U kom uzrastu je u redu voditi decu na Maldive?

Maldivi nisu jedna od najzanimljivijih i tako raznovrsnih destinacija za odmor sa decom. Sa predškolskom decom koja još uvek trebaju pažnju roditelja, dani mogu biti prilično iscrpljujući. Ovo ne bi trebalo da bude problem sa starijom decom (od 8 godina starosti),  posebno na većim ostrvima, gde postoji širok spektar vodenih sportova. U poslednje vreme, vidljivi su napori da se poboljša ponuda za mališane. Kako deca brzo pronalaze prijatelje i ne mare za jezičke barijere, svakako će uživati u igri na plaži i u vodi.