+381/11 41 14 000

, Brankova 32
Top
 

Jamajka vs Dominikanska Republika

Do sada smo već radili neka poređenja naizgled sličnih destinacija. Međutim, kada se preciznije izlože detalji, uočavaju se jako bitne razlike, koje su nekada i presuđujuće za izbor destinacije.

Tako je i o ovom slučaju… naizgled slične karipske destinacije ali postoji mnogo više od pina colade i palmi.

 

# KAKO DO JAMAJKE I DOMINIKANE

Direktni letovi ne postoje. Za obe destinacije se preseda u Frankfurtu. Nećete verovati ali letite i istim avionom. Avion prvo sleće na Jamajku i ostavlja deo putnika a zatim nastavlja do Dominikane. Slično je i u povratku.

 

# TRANSPORT

Jamajka: može se reći da je prilično loš na ovom ostrvu. Vozi se desnom stranom a GPS je prilično loš. Gradski saobraćaj je takođe redak. Najbolja opcija su taxi ali oni nemaju taksimetar, pa zato vodite računa o ceni taksija.

Dominikana: Opet taxi. Ali svakako budite oprezni i proverite okvirne tarife.

 

# ALL INCLUSIVE RESORTOVI I BOUTIQUE HOTELI NA JAMAJCI I DOMINIKANI

Turizam čini ogroman procenat ekonomije obe karipske nacije, tako da nije iznenađenje da obe destinacije imaju bogat izbor hotela. Bez obzira da li želite all-inclusive hotel na plaži ili elegantni butik hotel sa dosta privatnosti  i uslugom batlera, možete pronaći sve nivoe luksuza i budžeta na obe destinacije.

Jamajka: Ostrvo je jedna od svetskih prestonica za All Inclusive hotele i jedno od prvih karipskih ostrva koje je uvelo koncept  All Inclusive kako bi privukli turiste umorne od  plaćanja a la carte cena i skrivenih naknada. All-inclusive odmarališta su posebno popularna u okolini zaliva Montego Bay,  Negril, Ocho Rio.

Dominikanska Republika: Punta Kana je epicentar turizma u zemlji, tako da ne čudi što su najveća imena hotela duž belih peščanih plaža koje čine ovo područje omiljenim za porodični odmor. Jedan koji se posebno izdvaja je Hard Rock Hotel & Casino Punta Cana, ogroman all-inclusive resort koji ima 13 bazena, 13 restorana, tobogane, pristup plaži i teren za golf Jack Nicklaus sa 18 rupa. Za nešto intimnije, Tortuga Bay Hotel Puntacana Resort & Club ima samo 13 soba koje je dizajnirao Oscar de la Renta.

 

# KOJI HOTEL DA IZABERETE NA JAMAJCI

Da krenemo od Montego Bay. Mnogo je hotela ali posebno izdvajamo sledeće.

O hotelima na Dominikani nećemo u ovom postu, više puta smo ih pominjali te sada dajemo blagu prednost susednom ostrvu – Jamajci!

 

Jamajka – Ponuda hotela

Montego Bay, Negril, Falmouth

 


 

Iberostar Selection Rose Hall Suites ☆☆☆☆☆

Lokacija: Montego Bay

 

Posebno dobar izbor za porodice! Hotel se nalazi direktno na peščanoj plaži. Aerodrom je udaljen oko 20 min vožnje od hotela. Resort nudi uslugu All Inclusive, i na raspolaganju vam je 6 restorana i 6 barova.

detaljnije o hotelu

 


 

Hyatt Zilara Rose Hall ☆☆☆☆☆

Lokacija: Montego Bay

 

Ovaj luksuzni adults only resort na peščanoj plaži je idealan za bekstvo od užurbanosti svakodnevnog života. Bilo u paru ili sa prijateljima – u ovom kompleksu postoje beskrajne mogućnosti za odrasle kako bi se opustili i  uživali tokom odmora.

detaljnije o hotelu

 


 

Secrets St. James Montego Bay ☆☆☆☆☆

Lokacija: Montego Bay

 

Adults only hotel obećava predivan odmor u opuštenoj i romantičnoj atmosferi. Koncept Unlimited Luxury® i savremeni Spa centar će ispuniti sve vaše želje tokom odmora. Nalazi se direktno na dugoj, finoj peščanoj plaži. U neposrednoj blizini nalazi se pet poznatih golf terena.

detaljnije o hotelu

 


 

Hotel Riu Palace Tropical Bay ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Divna lokacija na jednoj od najlepših plaža na Jamajci, moderno dizajniran bazen, raznovrsna gastronomska ponuda i moderne, udobne sobe samo su neki od benefita ovog prelepog hotela. Smešten na plaži Bloody Bay.

detaljnije o hotelu

 


 

Couples Negril ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Adults only hotel koji osvaja svojim modernim karipskim dizajnom i velikom pažnjom posvećenom detaljima. Tropska bašta, kulinarski užici i opsežna all-inclusive ponuda čine savršen odmor mogućim. Hotel je smešten na prelepoj beloj peščanoj plaži, oko 11 km od centra Negrila.

detaljnije o hotelu

 


 

Sandals Negril Beach Resort Spa ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Resort na Karibima predviđen samo za parove, smešten direktno na plaži, usred tropskih vrtova. Uživaćete u 7 restorana i barova, kao i u Red Lane Spa centru i brojnim wellness programima koje nudi.

detaljnije o hotelu

 


 

Azul Beach Resort Negril ☆☆☆☆☆

Lokacija: Negril

 

Smešten na prelepoj peščanoj plaži, hotel blista u modernom dizajnu i odlikuje ga visokokvalitetna usluga i gastronomska ponuda. Večernja zabava i raznovrsni programi aktivnosti učiniće vaš odmor nezaboravnim iskustvom.

detaljnije o hotelu

 


 

Royalton Blue Waters ☆☆☆☆☆

Lokacija: Falmouth

 

Ovaj porodični hotel sa elegantnom arhitekturom nudi All-In Luxury® iskustvo sa privatnom uslugom, luksuznim sobama i širokim spektrom sportskih i zabavnih opcija. Splash Park takođe obećava zabavu i raznolikost.

detaljnije o hotelu

 


 

Royalton White Sands Montego Bay ☆☆☆☆

Lokacija: Falmouth

 

Moderan ambijent, široka all-inclusive ponuda i predivna peščana plaža čine ovaj hotel savršenim mestom za odmor za porodice i parove. Nalazi se direktno na privatnoj peščanoj plaži. Udaljen je 31 km od centra Montego Bay-a.

detaljnije o hotelu

 


 

# AKTIVNOSTI I NOĆNI ŽIVOT NA JAMAJCI I DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

Osim mnoštva aktivnosti na plaži – plivanje, veslanje, parasailing i krstarenja katamaranom – i Jamajka i Dominikanska Republika nude veliki izbor  turistima. Većina all-inclusive resortova organizuje različite vrste večernjih zabava, koje uključuju npr. tradicionalne plesove, komedije i nastupe. Kvalitet zaista varira i zavisi od kategorije hotela, tako da se u ekonomičnijim odmaralištima većina aktivnosti obično obavlja na španskom, što može da bude problem ukoliko ne razumete jezik.

Jamajka: Jamajka ima prelepe peščane plaže, ali Negril je daleko poznatiji po popularnom skakanju sa litice. Ostale popularne aktivnosti uključuju jahanje konja u okeanu (konji zapravo plivaju deo puta), plivanje vodopadom ili učestvovanje u turi Bob Marley Nine Mile gde možete naučiti više o reggae kulturi i muzici. Govoreći o tome, ostrvo je domaćin nekoliko godišnjih muzičkih festivala i često se organizuju žurke na plaži ili u noćnim klubovima. U Kingstonu, olimpijski trkač Usain Bolt otvorio je sportski bar i restoran pod nazivom Tracks and Records.

Dominikanska Republika: Aktivnosti u Dominikanskoj Republici kreću se od avanture (zip-line kroz kišne šume) do istorije (pešačka tura kroz Santo Domingo). Avanturistički park Ocean World je popularno mesto. Obavezno posetite Park Scape u Kap Kani gde se možete kupati u pećinama i uživati u kulturnim izložbama. Izvan Punta Kane, većina noćnog života služi lokalnim stanovnicima i može biti zastrašujući za turiste, ali Punta Kana ima epsku scenu noćnog života koja uključuje barove u pećinama. Imajte na umu da voda nije idealna za ronjenje ili surfovanje u D.R.

 

# JEZIK I BEZBEDNOST NA JAMAJCI I DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

Jamajka: Marihuana je dekriminalizovana 2015. godine, i iako je trgovina i posedovanje ove biljke i dalje nezakonito, posedovanje manjih količina smatra se sitnim prekršajem. Droga se redovno nudi turistima na plažama i ulicama, mada sve što je potrebno da se odvrati od prodaje je ljubazno „ne hvala“. Posetioci treba da budu oprezni u pogledu sitnih krađa u Kingstonu. Takođe imajte na umu da je homoseksualnost među muškarcima nezakonita i da postoji opšte neprijateljstvo prema LGBT osobama. Engleski je preovlađujući jezik na Jamajci.

Dominikanska Republika: Prostitucija je legalna i javna u Dominikanskoj Republici. S obzirom da četvrtina stanovništva živi ispod granice siromaštva, nije iznenađujući ovaj podatak. Boca Chica i Sosua na severnoj obali su dve velike oblasti za prostituciju, a na meti su muški turisti. Neki od manjih (i jeftinijih) hotela služe ovoj klijenteli, koja se može osećati nesigurno za porodice i putnice. Španski je preovlađujući jezik, što može otežati istraživanje ostrva i komunikaciju van turističkih područja za one koji ne govore španski.

holidayes

Sorry, the comment form is closed at this time.